Socialize

Facebook
Home » Noutati » Abuzurile asupra dascălilor şi elevilor în şcoli se înmulţesc, este nevoie urgent de măsuri legislative

Abuzurile asupra dascălilor şi elevilor în şcoli se înmulţesc, este nevoie urgent de măsuri legislative

abuzuriDin ce în ce mai multe cazuri de dascăli sau elevi bătuţi şi jigniţi de către părinţi sau alţi elevi apar în şcolile din România, iar legea nu îi protejează deloc nici pe cei de la catedră şi nici pe elevi, oricine putând pătrunde în unităţile de învăţământ, chiar şi acolo unde este pază. În şcolile din România intră cine vrea şi face ce vrea, statul nu ne protejează nici dascălii, nici copiii.

Un elev de 16 ani a fost bătut în sala de clasă a Liceului Ştefan Procopiu, din Vaslui, în urmă cu două zile. Doi băieţi de 18 şi 25 de ani au intrat în incinta liceului, care era supravegheat video, apoi în clasa în care învăţa copilul agresat şi au început să-l lovească cu pumnii, cu picioarele şi cu un grilaj metalic de la calorifer.

Totodată, ultimul caz mediatizat, când un profesor a fost bătut, este cel petrecut vineri, 30 mai, la Şcoala Anton Pann, din Ploieşti, unde directoarea adjunctă a fost agresată de un părinte, a cărui fată, elevă în clasa a VIII-a, a fost trimisă acasă să îşi schimbe ţinuta neadecvată. Elevei i s-a reproşat că are o vestimentaţie indecentă, total nepotrivită cu calitatea de elev şi cu regulamentul şcolii şi i s-a cerut să meargă acasă să îmbrace uniforma. Dar fata şi-a trimis tatăl să îi facă dreptate, astfel că părintele a forţat intrarea în şcoală şi a lovit-o pe directoarea adjunctă, care a ajuns la spital.

„Autorităţile ar trebui să legifereze obligaţii şi sancţiuni pentru părinţii şi elevii care agresează fizic sau verbal un cadru didactic sau alţi elevi. Chiar dacă au fost mulţi dascăli şi copii abuzaţi în şcoli, nu s-a întâmplat nimic în acest sens. Iar cazuri precum cele din Ploieşti şi Vaslui nu sunt singulare în România. Este inadmisibil aşa ceva într-o ţară din Uniunea Europeană, care se pretinde civilizată”, a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.

FSLI a cerut Ministerului Educaţiei, în repetate rânduri, luarea unor măsuri ferme pentru asigu­rarea protecţiei personalului din învăţământ şi a elevilor din clase în faţa actelor de agresiune făcute de către o parte a părinţilor şi, mai grav, a unor elevi certaţi cu disciplina şi cu normele de conduită socială.

Legea Educaţiei ar trebui să cuprindă norme şi sancţiuni pentru toţi cei implicaţi în procesul de educaţie, şi anume: profesori, elevi şi părinţi, deopotrivă.

„Noi condamnăm cu fermitate astfel de comportamente, indiferent din partea cui ar veni, şi cerem luarea de măsuri urgente pentru asigu­rarea pazei şcolilor, a protecţiei elevilor şi a întregului personal din învăţământ. Cerem totodată organelor abilitate de lege să îşi facă datoria şi să ia măsurile legale care se impun pentru sancţionarea unor astfel de incidente grave şi să iniţieze acţiuni concrete pentru prevenirea lor în viitor”, a adăugat Simion Hancescu. (Departamentul Comunicare al FSLI)