Socialize

Facebook
Home » Noutati » Apel către ministrul educaţiei în problema manualelor: nu repetaţi greşelile Predecesorilor!

Apel către ministrul educaţiei în problema manualelor: nu repetaţi greşelile Predecesorilor!

3-3Ministerul Educaţiei Naţionale, sub noua titulatură de Minister al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, a finalizat caietul de sarcini şi a lansat deja noua licitaţie pentru achiziţia de manuale şcolare tipărite şi digitale la toate disciplinele de clasa a III-a. Licitaţia este şi pentru manualele de clasele I şi a II-a, la materiile la care nu fusese desemnat vreun câştigător anul trecut. Condiţiile de participare nu diferă de cele precizate în 2014. Singura noutate ar fi aceea că pentru 2015 se prevede ca acordul-cadru să nu mai poată fi încheiat cu mai mult de trei agenţi economici, durata acestuia fiind de 48 de luni. Manualul şcolar în variantă tipărită trebuie să fie însoţit de varianta digitală, editurile participante la licitaţie putând depune ofertele pentru una sau mai multe discipline.

O altă condiţie de participare la licitaţie este aceea că o firmă trebuie să aibă o cifră medie de afaceri pe ultimii trei ani de minimum 1.000.000 de lei. Anul trecut, licitaţia a fost însoţită de un lung şir de nereguli – încălcări de termene, „coincidenţe caudate”, acuzaţii reciproce, care au dus la un adevărat război între minister şi editurile participante.

O istorie care trebuie să ne pună pe gânduri

Reamintim că în luna aprilie a anului trecut, cu patru zile întârziere faţă de data prevăzută în calendar, Ministerul Educaţiei a demarat procedurile de licitare în chiar Noaptea de Înviere (un moment ales de MEN, aşa cum observam şi la data respectivă, cel puţin straniu), la ora 1 şi 30 de minute. Confuzia creată nu a luat sfârşit, ci din contră, s-a prelungit, când Ministerul Educaţiei a schimbat brutal regulile jocului şi a venit cu alte condiţii de participare. Nemulţumirile participanţilor au crescut, aceştia temându-se că noile condiţii impuse de minister vor exclude din cursă 90% dintre ei. Ceea ce s-a şi întâmplat. Războiul dintre Ministerul Educaţiei şi editurile participante a generat mari şi directe prejudicii şcolii, elevilor şi profesorilor deopotrivă.

Licitaţia a fost lansată chiar mai târziu decât în 2014

Şi totuşi, în ciuda tuturor acuzaţiilor de tergiversare şi de încălcare sistematică a termenelor aduse de către participanţii la licitaţie Ministerului Educaţiei de la vremea respectivă, anul acesta licitaţia a fost lansată chiar mai târziu decât anul trecut. Până în momentul de faţă, pare să fie singurul motiv de nemulţumire pentru participanţi. De aceea ne mulţumim deocamdată să spunem că şi actualul contract reglementează „furnizarea şi cumpărarea de manuale” prin inspectoratele şcolare judeţene şi că, de asemenea, autoritatea contractantă este Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, care a gestionat şi licitaţia de anul trecut. De asemenea, conform caietului de sarcini, editurile de carte şcolară care doresc să participe la această nouă licitaţie au ca termen până la care pot cere documente pentru lămurire data de 29 aprilie, termenul-limită pentru depunerea ofertelor fiind 8 iunie.

Ca şi anul trecut, editurile care vor să participe la licitaţie pot să depună oferte de manuale pentru una sau mai multe materii, iar pentru a participa, trebuie să demonstreze că cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani (2012, 2013 şi 2014) este de minimum un milion de RON.

De asemenea, ca urmare a retragerii SIVECO-Litera de pe băncile elevilor de clasa I a abecedarului, în luna martie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că la această nouă licitaţie vor fi alese mai puţine variante de manuale alternative la clasele a III-a şi a IV-a, „pentru a se evita criticile”.

Umbrele lui 2014: Abecedarul digital al Editurii Litera-SIVECO va fi retras de pe băncile elevilor

Reforma manualelor a pornit cu stângul încă de anul trecut, de la clasele I şi a II-a. Calendarul nu a fost respectat, multe termene nu au fost respectate, contestaţiile din partea editorilor au înregistrat un număr record, iar ca o încununare a acestui monument de inconştienţă, s-a reuşit performanţa, premieră absolută în istoria învăţământului românesc, ca şcoala să înceapă pentru cei mai mici elevi ai săi fără manuale şcolare pe bănci. Aşa cum au prevăzut reprezentanţii editurilor de carte şcolară chiar în primăvara lui 2014, abecedarele au ajuns târziu pe băncile elevilor de clasa I, prichindeii învăţământului primar trebuind să înveţe mai bine de cinci luni fără să vadă cum arată o asemenea carte. Clarobscurul care a înconjurat de la bun început licitaţia de manuale din 2014 a atins, cum era de aşteptat, şi rezultatele acesteia. Unul dintre cele şase abecedare câştigătoare a fost deja retras din şcoli, ca urmare a unei decizii judecătoreşti. Mai precis, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca manualele digitale realizate de Editura Litera-SIVECO să fie retrase de pe băncile elevilor, Ministerul Educaţiei fiind obligat să retragă din şcoli cele 11.000 de exemplare pe care Editura Litera le-a distribuit la începutul lunii februarie.

Un scenariu care s-ar putea repeta şi în 2015?

Licitaţia de anul trecut a început prost şi s-a terminat de două ori mai prost. Dar dacă s-a creat un precedent, dacă, datele problemei fiind aproximativ aceleaşi, protagoniştii fiind aceiaşi, lucrurile se vor repeta şi vom asista şi anul acesta la un şir lung de înfruntări între minister şi edituri? Dacă vom asista la aceleaşi încălcări de termene ca şi în 2015? La aceleaşi „stranii coincidenţe”? Dacă se va ajunge din nou la blocarea licitaţiei pe motiv de ne-cădere de acord între părţi? Dacă şi următorul an şcolar va începe fără unul, două sau poate niciun manual nou pe băncile copiilor?

Deocamdată, lucrurile sunt abia la început. Vom vedea ce se va întâmpla pe parcursul lunilor de primăvară şi de vară care ne aşteaptă. Sperăm însă ca, de data aceasta, editorii şi ministerul să fie conştienţi de faptul că niciun interes personal sau de grup nu este mai presus de interesul suprem, cel al educaţiei decente şi… la timp.

Marcela GHEORGHIU