Socialize

Facebook
Home » Interviuri »  „Aşa cum afirmam într-o scrisoare adresată domnului Liviu Dragnea, pentru noi, timpul iluziilor a trecut!“

 „Aşa cum afirmam într-o scrisoare adresată domnului Liviu Dragnea, pentru noi, timpul iluziilor a trecut!“

Interviu cyu prof. Adrian Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din învăţământul preuniversitar, Iaşi


Stimate domnule preşedinte, în toată ţara, dascălii acuză actuala guvernare şi partidele de la putere de nerespectarea angajamentelor luate şi a programului de guvernare cu care au câştigat alegerile. Care este atmosfera printre cadrele didactice din Iaşi? Cum privesc sindicaliştii din Educaţie măsurile luate la Bucureşti, în ultima perioadă?

Cadrele didactice din Iaşi sunt profund dezamăgite de către actuala putere. Aşteptările au fost foarte mari deoarece şi promisiunile au fost uriaşe.

Din păcate, rămânem în continuare ultima categorie socio-profesională şi, mai nou, am ajuns să ne comparăm salariile cu cele ale femeilor de serviciu din primării.

Care sunt cele mai grave probleme, din perspectivă sindicală, cu care se confruntă profesorul ieşean, şcoala ieşeană?

Birocraţia sufocantă, infrastructura deficitară, în special în zona rurală, foarte slaba dotare cu material didactic şi, evident, salariul mic.

Actualul ministru al educaţiei a reuşit, într-un timp extrem de scurt, să ia mai multe măsuri cel puţin de­rutante. Tra­sează aceste măsuri coor­donatele unei reforme reale în sistem? Sau nu…

Actualul mi­nis­tru al edu­caţiei provine din învăţământul preuniversitar şi ar trebui să cunoască foarte bine problemele cu care se confruntă şcoala românească. Măsurile pe care le-a adoptat până în prezent în ceea ce priveşte, spre exemplu, auxiliarele şcolare, chiar dacă pot fi privite şi în sens critic, trebuie apreciate ca o încercare de a face ordine în această zonă în care există foarte multe interese.

Ne dorim însă foarte mult ca domnul ministru să aibă o viziune strategică şi să încerce să rezolve probleme sistemice ale învăţământului enunţate mai sus.

Proiectul Legii Manualelor, spre exemplu, şi perspectiva monopolului de stat pe cartea şcolară, prin reorganizarea Editurii Didactice şi Pedagogice cu capital integral de stat, sunt două dintre aceste măsuri controversate. Dvs. ce părere aveţi referitor la aceste două aspecte?

În opinia noastră, credem că s-a pus „carul în faţa boilor”, în sensul în care ar trebui refăcute în primul rând conţinuturile şi ulterior gândite manualele. Nu ne dorim neapărat un manual unic, dar ţinem la un control riguros al conţinutului ştiinţific şi metodic al acestuia/acestora.

Referitor la  existenţa unei singure edituri, având în vedere piaţa anuală de 100 de milioane de euro în ceea ce priveşte manualele şi auxiliarele, considerăm că şi aici trebuie regândit sistemul în sensul în care am putea accepta ideea unei edituri unice, dacă s-ar face economii la bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi banii rezultaţi să fie ulterior investiţi în infrastructura şcolară.

Domnule preşedinte, sunteţi mulţumit de prestaţia actualului ministru al educaţiei? 

Credem că aici nu putem oferi un răspuns tranşant cu DA sau NU. Au fost foarte multe greşeli de comunicare, măsuri neexplicate suficient, care au generat o stare de nemulţumire. Ne-am dori foarte mult ca domnul ministru să nu uite că foarte mulţi ani a fost lider de sindicat şi a reprezentat interesele cadrelor didactice.

La ce trebuie să ne aşteptăm în continuare? Care sunt speranţele dascălilor ieşeni?

Aşa cum afirmam într-o scrisoare adresată domnului Liviu Dragnea, pentru noi, timpul iluziilor a trecut. Iar pentru că ne-aţi întrebat de speranţe, am fost tot timpul surprins de acel proverb care spune că speranţa moare ultima. Ne-am dori să murim noi ultimii, şi nu speranţa.

Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU