Bookfest 2016, o ediție care a demonstrat că încă se citeşte

9-1Ajuns la cea de a IX-a ediție, Salonul Internațional de Carte Bookfest, care s-a desfăşurat între 1-5 iunie, la ROMEXPO, a fost marcat, aşa cum ne-a obişnuit din 2007 încoace, de lansări inedite de carte, invitați speciali, nume de prestigiu ale literaturii actuale din țară şi din afara ei, sesiuni de autografe, dezbateri, proiecții cinematografice, teatru şi ateliere interactive pentru copii, cei mai mici cititori – şi nu întâmplător acest lucru, ci pentru că pe 1 Iunie, data la care s-a deschis ediția 2016 a Târgului, aproape întreaga lume marchează Ziua Copilului. Premiera cu care a venit proaspăt-încheiata ediție, o ediție care s-a bucurat de un număr record de vizitatori de toate vârstele, a constat în faptul că este pentru prima data când al doilea cel mai mare târg de carte din țara noastră se desfăşoară sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, în organizarea Asociației Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale şi Cercetării Ştiințifice. Invitata de onoare a actualei ediții a fost Israel. La Bookfest 2016 au fost prezente peste 200 de edituri, programul celor cinci zile cuprinzând peste 300 de evenimente. Copiii au avut parte de propria lor ediție, Bookfest Junior, în cadrul căreia au avut loc peste 40 de evenimente şi au avut parte de multe surprize. De ziua lor, pe 1 Iunie, cei mici au primit cadou multe lansări de carte şi extrem de educative ateliere pe diverse teme creative, proiecții de filme, sesiuni de teatru şi alte acțiuni.
Momentele invitatei de onoare şi noutățile Editurii TREI
Propunând aproape 30 de evenimente, Israelul a prilejuit publicului român întâlnirea cu mari reprezentanți ale literaturii israeliene contemporane, dintre care merită menționați: Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Rony Oren şi Gil Hovav.
În plus, la standul Israelului, cei interesați au putut găsi o bogată ofertă de cărți în limba ebraică, precum şi ediții în limba română ale unor celebre titluri din literatura israeliană.
Grupul Editorial TREI a venit la Pavilionul expozițional din Piața Presei Libere cu o serie de surprize: thrillerele „Convinge-mă!”, de Lee Child, şi „Cotloane întunecate”, de Ruth Rendell, „Împărăția cerurilor”, de Emmanuel Carrere, şi „Povestea cea bună”, de J.M. Coetzee şi Arabella Kurtz, ca să nu menționăm decât o mică parte din bogata ofertă pe care a prezentat-o Editura Trei la standul său. Nu au lipsit, evident, noutățile din seria de Psihologie, cum ar fi Practică pentru Părinți sau un Ghid de supraviețuire pentru adolescenți.
Prezență nelipsită de la nicio ediție Bookfest, Editura Nemira a adus la stand peste 800 de titluri, cu o reducere de 25%. Din oferta luxuriantă a Nemirei au făcut parte titluri precum: „Viața mea – autobiografia lui Charlie Chaplin”, continuările seriilor Outlander şi Witcher – „Talismanul”, de Diana Gabaldon, „Sabia destinului”, de Andrjez Sapkowski, sau „E greu să fii zeu”, de Arkadi şi Boriz Strugatki (colecția Nautilus).
Surprize instructiv-educative pentru cei mici la Minerva şi Aramis
Editurile Aramis şi Minerva şi-au întâmpinat zilnic vizitatorii cu peste 500 de titluri, cu reduceri generoase între 25 şi 70%. Printre noutățile editoriale purtând marca Aramis sau Minerva se numără: „Miracol în lumea emoțiilor. O poveste despre emoțiile mele, o poveste despre mine”, de Dragoş Iulian Matei, Bianca Niță şi Paula Steluța Dobrinoiu; din colecția Bunica ne citeşte poveşti – „Cartea junglei”, „Bunica şi broscoiul”, „Bucle-aurii şi cei trei purceluşi”, „Aladin şi lampa fermecată”, „Ocolul pământului în 80 de zile”… Din aceeaşi colecție mai fac parte: „Alice în Țara Minunilor”, „Crăiasa Zăpezii”, „Degețica”, „Hansel şi Gretel” şi „Rapunzel”. În colecția Ştiu să citesc, standul a oferit vizitatorilor, cei mai mici cititori, o serie de poveşti clasice repovestite: „Cei trei purceluşi”, „Lupul şi cei şapte iezi” şi „Scufița Roşie”. Colecția Jocuri pentru copii a pregătit micuților cu vârste între 3 şi 7 ani cinci cărți de tipul uneşte punctele, găseşte diferențele etc. Colecția Descoperă cuvinte misterioase din poveste a venit la stand cu titluri ca „Sindbad Marinarul”, „Rățuşca cea urâtă”, „Cenuşăreasa” şi „Gulliver în țara liliputanilor”. Alte colecții prezente la ediția din acest an a Târgului Bookfest au fost: Biblioteca Şcolarului, Biblioteca Pentru Toți, cu titluri extrem de interesante şi instructive.
Editura Litera, la rândul ei, şi-a întâmpinat cititorii cu peste 500 de noutăți: „Războiul nu are chip de femeie” şi „Ultimii martori”, scrise de Svetlana Aleksievici, dar şi titluri din colecția Clasici Contemporani Litera: „Lupta mea”, de Karl Ove Knausgard, sau „Crizele de după criză”, de Paul Dobrescu.
Editura Corint Junior promovează lunar în rândul elevilor beneficiile lecturii, împreună cu Asociația Corint Pro Lectura, în cadrul proiectului „Paşaport pentru cultură”. La fiecare prezentare participă un membru al editurii şi un scriitor de cărți pentru copii, care se întâlnesc cu elevii şi le vorbesc despre cartea lunii respective. Elevii au primit un pliant, „Ghidul povestitorului”, pe baza căruia au realizat scurte eseuri, iar cele mai bune au fost premiate la finalul celor cinci zile de târg.
Editura Humanitas Fiction a venit cu multe lansări, moderate de Denisa Comănescu, coordonatorul colecției „Raftul Denisei”, printre care ediția de colecție „Scrisoare către tata”, de Franz Kafka, „Rosa Alchemica şi alte scrieri”, de W.B. Yeats, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, dar şi cel mai comentat roman al anului 2015 în Franța: „2084. Sfârşitul lumii”, de Boualem Sansal, carte laureată cu Marele Premiu al Academiei Franceze, romanul câştigător al Premiului Pulitzer în 2015 – „Toată lumina pe care nu o putem vedea”, de Anthony Doerr.
„Calea Idei Brown”, semnat de scriitorul argentinian Ricardo Piglia, una dintre cele mai importante voci ale literaturii sud-americane, şi romanul de debut „Poate Estera”, al scriitoarei de limbă germană Katja Petrowskaja, câştigător al mai multor distincții importante. Şi tot la Humanitas a văzut lumina tiparului cel mai nou volum al lui Amos Oz, „Iuda”.
La standul Grupul Editorial Corint s-a lansat, de asemenea, „Şi eu am descoperit America!”, de Marina Almăşan. La Curtea Veche Publishing, „Cea mai frumoasă poveste”, cartea lui Adrian Cioroianu, „Euro-Falia”, de Armand Goşu, şi „Dosarul Lenin. Vraja nihilismului”, de Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan.
Prezență nelipsită de la acest gen de evenimente editoriale, Editura RAO a venit la rândul ei cu o ofertă tentantă: „Acțiunile separatiste care vizează România”, de Anghel Andreescu, „Viață de împrumut”, de Doru Munteanu, „Suflet în exil”, de Marian Nazat, „Dulce ca pelinul”, de Ştefan Mitroi, şi „Jean Pangal. Documente inedite, 1932-1942”, de Bogdan Bucur.
Irezistibilele Cartea Românească şi Polirom
Nu întâmplător am lăsat aproape de final standurile editurilor Polirom şi Cartea Românească, ci pentru a prelungi suspansul, cele două edituri fiind printre cele mai de succes de la noi. Acestea şi-au întâmpinat cititorii cu peste 1000 de titluri (300 de titluri noi de la ediția anterioară a târgului), toate aflate la reducere (15-25%), pachete promoționale, titluri-surpriză şi literatură pentru copii (reducere 50%). Cele mai aşteptate traduceri şi cărțile celor mai îndrăgiți autori români şi noutăți în prestigioasele serii de autor Polirom (Marta Petreu, Aurora Liiceanu, Andrei Oişteanu), în cele mai îndrăgite colecții ale editurii („Historia”, „Plural”, „Biblioteca Polirom”, „Fiction Ltd.”, „Ego. Proză”, „Hexagon. Istorie”, „Hexagon. Cartea de călătorie”, „Top 10+” etc.), dar şi în colecțiile „Proză” şi „Poezie” de la Cartea Românească.
S-au întâlnit cu cititorii: Simona Antonescu, George Bălăiță, Bogdan Costin, Ion Dichiseanu, Claudiu M. Florian, Dan Grigore, Desirée Halaseh, Constantin Iftime, Nora Iuga, Aurora Liiceanu, Cătălin Mihuleac, Ioan T. Morar, Radu Niciporuc, Andrei Oişteanu, Andreea Paul, Gabriel Pătraşcu, Marta Petreu, Cornel George Popa, Alina Purcaru, Dia Radu, George State, Nicolae Strâmbeanu, Alex Văsieş. La standul editurii țării invitate, Israel, scriitoarea israeliană Zeruya Shalev s-a întâlnit cu cititori în cadrul unui eveniment organizat de Polirom şi Ambasada Israelului în România.
Să menționăm şi noile titluri semnate de Nadia Anghelescu, Radu Cosaşu, Matei Vişniec, Umberto Eco, Orhan Pamuk, Norman Mailer, José Saramago, Burhan Sonmez, Florian Illies sau Yann Martel. Ediția aniversară Întoarcerea huliganului, de Norman Manea.
Muzica, una din atracțiile ediției Bookfest 2016
Muzica a ocupat un loc important în cadrul programului evenimentelor de la Bookfest 2016 cu Corul de Copii Radio, muzică fado interpretată de Ricardo Caria şi prietenii săi, sau trupa Foley’ Ala, care a prezentat un program intitulat Puzzle suprarealist, pe texte de Urmuz.
Să menționăm şi faptul că în cadrul Cinematografului de artă Bookfest a fost prezentată pelicula Son of Saul, câştigătoare în acest an a Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin.
Trăgând linie şi adunând, a fost un târg de succes, în cadrul căruia bucureştenii, şi cu siguranță nu numai, au avut parte de un adevărat „bouillon de culture”, din care nu a lipsit nimic pentru ca această ediție să devină un reper pentru viitoarele târguri.
Rămâne îmbucurător faptul că ponderea tinerilor care au vizitat şi anul acesta Bookfest se păstrează la cote ridicate, ceea ce, pe undeva, vine să contrazică ideea potrivit căreia generațiile tinere nu mai sunt interesate de lectură. Cine ştie…
Marcela GHEORGHIU