Socialize

Facebook
Home » Institutii » Inspectorate scolare » „Ca în fiecare an, excelența în educație se convertește în premii și medalii strălucitoare“

„Ca în fiecare an, excelența în educație se convertește în premii și medalii strălucitoare“

Interviu cu prof. Ana Lucreția Moldovan,  inspectorul general al ISJ Maramureș


Stimată doamnă inspector general, anul școlar 2017-2018 a luat sfârșit. Cum a fost acesta pentru învățământul din județul Maramureș?

Anul școlar 2017-2018 a fost unul plin de provocări atât pentru cadrele didactice din sistemul de învățământ, cât și pentru elevi. Și spun asta deoarece facem parte, cu toții, dintr-o societate extrem de dinamică, în care, pentru a reuși, trebuie să dăm dovadă de  adaptare la schimbările care survin, de înțelegere globală a sistemului educațional și a principalului obiectiv al acestuia din perspectiva integrării pe piața muncii.

Sunt foarte mulțumită de rezultatele frumoase la învățătură și de premiile obținute de elevii noștri la concursurile și olimpiadele județene și naționale! Ca în fiecare an, excelența în educație se convertește în premii și medalii strălucitoare, pe care le merită și elevii, și cadrele didactice care i-au îndrumat.

Am avut rezultate remarcabile și în integrarea educațională a copiilor din segmente vulnerabile.

Sunt în plină desfășurare și activitățile dedicate Centenarului Marii Uniri, coordonate de ISJ Maramureș, cuprinse în calendarul județean sub patronajului Prefecturii Maramureș  și al Consiliului Județean Maramureș.

Ce părere aveți despre activitatea întreprinsă de ISJ Maramureș în anul care tocmai a luat sfârșit? A fost o perioadă, așa cum ați spus și dumneavoastră, plină de provocări.

Întotdeauna consider că este loc de mai bine, perfecțiunea este un concept spre care tindem cu toții. Volumul de muncă în cadrul inspectoratelor școlare este unul uriaș, dar mă bucur de sprijinul unei echipe valoroase, formată din oameni profesioniști, capabili să ducă la bun sfârșit toate activitățile specifice sistemului educațional. Pe lângă activitatea de îndrumare și control a procesului didactic din unitățile de învățământ ale județului, îndrumare, control și evaluare a activității manageriale,  echipa ISJ Maramureș este implicată în implementarea în teritoriu a programului guvernamental în domeniul educației, a strategiilor, programelor și proiectelor Ministerului Educației Naționale, a propriului plan managerial și a propriei strategii educaționale. În plus, avem în față alte provocări privind nevoia de perfecționare a cadrelor didactice, programe strategice în parteneriat cu Prefectura județului Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, primari și autorități locale, alte servicii deconcentrate,  ONG-uri, pentru siguranța în școli, combaterea absenteismului, combaterea violenței și în soluționarea tuturor petițiilor și sesizărilor adresate instituției noastre.

Cu ce probleme s-a confruntat învățământul maramureșean în această perioadă? În mod special, care au fost problemele cărora a trebuit să le facă față școlile și grădinițele maramureșene?

Nu pot să afirm că au existat probleme diferite anul acesta față de anii școlari anteriori. Încercăm, pe cât posibil, să diminuăm rata absenteismului, care poate să genereze abandonul școlar, să aducem și în zonele cu risc educațional cadre didactice bine pregătite, care să îi determine pe elevi să rămână în școală, să își continue studiile, pentru a putea apoi să acceadă pe piața muncii. Segmentele vulnerabile, cu risc sunt în atenția noastră și găsirea soluțiilor optime este o prioritate pentru noi. Și în acest domeniu, parteneriatele educaționale menționate anterior au un rol foarte important. Este importantă și colaborarea cu sindicatul, cu asociațiile de părinți, cu consiliul elevilor și, nu în ultimul rând, cu presa, acest „ochi civic“ important pentru noi și pentru societate.

Aș vrea să ne vorbiți, în linii mari, despre cele mai importante proiecte educaționale în care este implicat sau care au fost demarate, anul acesta, de către ISJ Maramureș.

În ceea ce privește proiectele cu finanțare europeană, în anul școlar 2017-2018, au fost aprobate două proiecte importante, cu finanțare europeană, care vin să sprijine comunitățile defavorizate. Este vorba, așadar, de proiectul „Motivezi și îndepărtezi abandonul“, în parteneriat cu șae UAT-uri și cu Consiliul Județean Maramureș, în valoare de aproximativ 1.900.000 de euro, și de proiectul și de proiectul „Învățăm, adaptăm, motivăm“, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Casa Corpului Didactic Maramureș, în valoare de aproximativ 1.400.000 de euro. Cele două proiecte, al căror solicitant este Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, vin să sprijine atât copiii din zonele defavorizate, aflați într-o situație de risc educațional, cât și cadrele didactice, care vor beneficia de programe de formare pentru dezvoltarea competențelor în vederea asigurării calității în educație și a incluziunii sociale.

Admiterea la liceu a luat sfârșit. Cu ce rezultate s-a soldat evaluarea națională pentru clasa a VIII-a la nivelul județului Maramureș? Apropo de așa-zisul „fenomen Brăila“ – cap de afiș în mass-media ultimelor săptămâni –, s-au întâmplat asemenea situații în județul dvs.?

Din punctul de vedere al examenelor și concursurilor destinate elevilor și cadrelor didactice, pot să afirm că echipa din Inspectoratul Școlar Județean Maramureș este pregătită să organizeze, ca în fiecare an, desfășurarea acestora în condiții optime. Fiecare examen este abordat cu maximă responsabilitate și se desfășoară corect și transparent,  cu respectarea strictă a legislației în vigoare. Cât privește „fenomenul Brăila“, toți elevii sunt susținuți și încurajați să își continue studiile, în funcție de opțiunile pe care le-au identificat cu sprijinul cadrelor didactice și al părinților. Corectitudinea, profesinalismul și legalitatea trebuie să fie cei trei piloni pe care să se bazeze demersul didactic, întotdeauna în favoarea dezvoltării profesionale și personale a elevilor.

Dincolo de această perioadă fierbinte a examenelor naționale (bacalaureat, definitivat, titularizare, admitere la liceu), ce vă mai așteaptă în această vară? Veți avea timp și pentru un binemeritat concediu de odihnă?

Ca în fiecare an, vara este o perioadă extrem de încărcată, în care se desfășoară examenele elevilor și concursurile destinate cadrelor didactice.

Chiar dacă s-au încheiat cursurile, pentru inspectoratul școlar și cadrele didactice din județ, anul școlar continuă până în 31 august 2018. Este și perioada concediilor, dar, mai ales, este perioada examenelor naționale: Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a  și admiterea la liceu și învățământ profesional, Bacalaureatul cu cele două sesiuni, Definitivarea în învățământ și Titularizarea în învățământ. În plus, este perioada în care se finalizează planul de școlarizare, se parcurg etape în mobilitatea cadrelor didactice, se conturează materialele de sinteză pentru anul școlar ce se încheie și cele proiectare pentru anul școlar viitor.

Sper că voi avea și timp de odihnă, pentru a putea începe anul școlar 2018-2019 cu forțe proaspete. Le urez tuturor elevilor și cadrelor didactice o vacanță frumoasă, iar celor care participă la examene mult succes!

Interviu realizat de Oana PANAIT