Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Dezastru în învăţământ. Rezultate alarmante la sesiunea din toamnă a bacalaureatului

Dezastru în învăţământ. Rezultate alarmante la sesiunea din toamnă a bacalaureatului

Rezultate îngrijorător de proaste la sesiunea din această toamnă a examenului de bacalaureat, unde puţin peste 20% dintre cei care au susţinut acest examen au reușit să-l și promoveze. Mai precis, aproximativ 15.000 de candidaţi, reprezentând procentul alarmant de 20,36% dintre înscriși, au obţinut media necesară promovării examenului de maturitate. Nu s-a înregistrat nicio notă de 10, majoritatea candidaţilor, aproximativ 9.000, promovând bacalaureatul cu medii cuprinse între 6 (media minimă de reușită) și 6,5.

La nivel naţional, cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în Arad (35,9%), iar cel mai scăzut procent a fost înregistrat în judeţul Ilfov (9,8%). Din păcate, același Ilfov s-a numărat și anul trecut printre judeţele cu cei mai puţini absolvenţi de liceu care au luat bacalaureatul.

Record și la fraudare
„O să ajungem să organizăm BAC-ul cu procurori,cu jandarmi, cu mascaţi”

În sesiunea din toamnă s-au înscris 88.090 de candidaţi. Prezenţi în examen au fost însă doar 72.462, din care 317 au fost daţi afară din sălile de examen pentru tentativă de fraudare. Din totalul de 88.090 de candidaţi înscriși în sesiunea de toamnă, s-au prezentat 72.462 de candidaţi, iar 317 dintre aceștia au fost eliminaţi din sălile de examen din cauză că au fost surprinși copiind. Câteva cazuri care au apărut în presă vorbesc de la sine despre modul în care candidaţii au înţeles să trateze acest examen.

Iași: Poliţia a prins în flagrant doi tineri în timp ce își ajutau o prietenă să fraudeze exa­menul. Metoda consta în aceea că cei doi, prin intermediul unei aparaturi de interceptare (nu degeaba suntem în ţara cu cele mai multe servicii secrete), puteau capta imaginile din sala de examen prin camera video de supraveghere și auzeau tot ce se vorbea. Toată această aparatură extrem de performantă a fost găsită de către poliţiști în mașina celor doi.

Năvodari: candidaţii din două săli au fost eliminaţi din examen, la o probă obligatorie, după ce comisia de supraveghere a văzut pe camerele de luat vederi cum făceau schimb de ciorne între ei. Elevii suspectaţi de fraudă făceau schimb de ciorne între ei chiar sub ochii profesorilor supraveghetori, fără ca aceștia să intervină în vreun fel. Doi dintre ei sunt, în momentul de faţă, cercetaţi disciplinar, iar candidaţii găsiţi vinovaţi nu mai au drept să se înscrie la examenul de bacalaureat timp de două sesiuni.

Constanţa: 13 candidaţi din aceeași clasă, care au susţinut examenul în centrul de la Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida, din Constanţa, au fost eliminaţi după ce au copiat, frauda fiind dovedită în urma analizării imaginilor video. Şi tot în judeţul Constanţa, 5 can­didaţi care au susţinut proba de limba și literatura română au fost eliminaţi din examen după analizarea imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere. Totul s-a petrecut sub atenta organizare a profesorilor supraveghetori, care au înlesnit fraudarea examenului prin neimplicare, conform celor spuse de Răducu Popescu, șeful ISJ Constanţa. Cei șase profesori supraveghetori de la cele trei centre de examen din judeţ vor fi cercetaţi disciplinar.

Sibiu: elevii din două săli de examen, din două centre diferite, au fost eliminaţi din bacalaureat în urma înregistrărilor de pe casetele video.

Şi exemplele pot continua, ingeniozitatea candidaţilor mer­gând până la substituirea de per­soană, cum s-a întâmplat la se­siunea din această toamnă, când în locul unui candidat s-a pre­zentat cu nonșalanţă un prieten al acestuia.

Ministerul Educaţiei schimbă regulile jocului: din 2014, și supraveghere audio
Referitor la toată această nebunie de care nu am scăpat nici de această dată și care vedem că de la un an la altul seamănă din ce în ce mai mult cu jocul de-a hoţii și vardiștii, fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, fost de asemenea, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, este de părere că foarte curând se va ajunge în situaţia ca examenul de bacalaureat să fie organizat cu mascaţi și jandarmi. „E foarte greu, spune acesta, să se organizeze examenul de BAC, pentru că nu mai există nici profesori care să supravegheze. O să ajungem să organizăm BAC-ul cu procurori, cu jandarmi, cu mascaţi. Concret, trebuie să reintroducem examenele de admitere în liceu și în facultate.” Ceea ce nu poate rezolva însă reintroducerea selecţiei sănătoase la intrarea în liceu și în învăţământul superior este instinctul de a înșela, de a păcăli, adânc înrădăcinat în societatea noastră.

După numeroasele tentative de fraudă, multe încheiate cu dosar penal și trimiteri în judecată, Ministerul Educaţiei Naţionale se gândește să schimbe regulile de examen. Astfel, a spus la un post de televiziune ministrul Remus Pricopie, „în timp ce lucram la draftul pentru metodologia de anul viitor, s-a discutat despre posibilitatea de a avea și înregistrare audio din sală. Eu nu cred că este atât de com­plicat”. Tot la capitolul măsuri upgrade pentru anul școlar 2013-2014, ministerul vrea să introducă simulările pentru probele de BAC chiar din clasa a XI-a. În felul acesta, speră ei, elevii vor ști din timp la ce materii ar trebui să se pregătească mai bine.

Învăţământul superior nu este generalizat și nu reprezintă o tragedie picarea BAC-uluiatunci când nu poţi mai mult
Cât de mult au învăţat însă cei care s-au pregătit pentru această sesiune de toamnă a examenului de bacalaureat? Au spus-o chiar ei cu seninătate atunci când, înainte de intrarea în examen, au fost întrebaţi de către jurnaliști. Așa am aflat că mulţi dintre ei s-au prezentat fără emoţii, pentru că nici nu aveau de ce să le aibă, dat fiind că nu învăţaseră nimic. „Nu mi-e frică pentru că nici n-am deschis cartea vara asta”, zice cu oarecare mândrie Nelu, care se află la cea de-a patra încercare. „Am jucat fotbal toată vara, că m-a obosit rău Bacu’ din vară”, spune Giani. „Am colegi care au bacalaureatul, facultate, care lucrează cu mine. Au aproape același salariu, adică același salariu”, spune și Dragoș. În sfârșit, un altul: „Am și lucrat, nu am avut timp”. Așadar, unii se angajează sau vor să-și găsească un loc de muncă, alţii, dintre cei care au picat examenul, se îndreaptă către o meserie, dar nu sunt puţini nici cei care preferă să trăiască pe spinarea părinţilor. Şi unii, și alţii ar trebui însă îndreptaţi către școlile de meserii. Pentru că mulţi dintre cei care au picat și anul acesta bacalaureatul provin dintre absolvenţii liceelor tehnologice. În plus, chiar este nevoie pe piaţa muncii de specialiști în toate domeniile școlilor profesionale.

Ghinioniștii celor două sesiuni de bacalaureat pot trece pe la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă nu doar pentru a-și depune actele pentru șomaj (la vârsta lor, chiar nu este o soluţie!), ci și pentru a se înscrie la cursuri de calificare, pentru persoanele cu studii medii fiind disponibile peste 7.000 de locuri de muncă. Cele mai multe, în industria confecţiilor, cea auto și cea alimentară. Dar câţi vor înţelege să facă pasul acesta, când este mult mai comod să stai acasă, pe salariile părinţilor, și să te faci că înveţi pentru bacalaureatul de anul viitor? E nevoie de meseriași în toate domeniile, dar un lucru trebuie să înţeleagă și absolvenţii de liceu: învăţământul superior nu este generalizat și nu reprezintă o tragedie picarea BAC-ului atunci când nu poţi mai mult. În felul acesta s-ar putea să nu mai asistăm nici la jenantele cazuri de corupţie și de luare/dare de mită care apar la fiecare sesiune de bacalaureat.

 

Marcela GHEORGHIU

 

 Bilanţul celor 3 sesiuni de BAC de anul acesta

• Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat și un bilanţ al rezultatelor obţinute de elevi în cadrul celor trei sesiuni de bacalaureat care s-au desfășurat anul acesta: bacalaureatul pentru olimpici, bacalaureat – sesiunea de vară, bacalaureat – sesiunea de toamnă.

• Procentul de promovare a examenului de bacalaureat 2013, după cele trei sesiuni susţinute, este de 57,69% (datele, așa cum s-a precizat în comunicat, sunt anterioare contestaţiilor). În cifre absolute, 113.932 de candidaţi au reușit să promoveze bacalau­reatul, dintr-un total de 197.474 de participanţi.

• Pe perioada celor trei etape, absolvenţii promoţiei curente au reușit să promoveze într-o proporţie de 63,69%, respectiv 97.17, din totalul de 152.580 de elevi prezenţi la probele examenului.

În schimb, dintre cei 44.894 de candidaţi participanţi provenind din promoţiile anterioare, doar 16.756 (37,32%) au promovat. Rezultatul total al celor trei sesiuni din 2013 este mai mare cu aproximativ 6% faţă de procentul total înregistrat în 2012, respectiv 51,85%.

• Conforma acelorași date oferite de MEN, în cele trei sesiuni ale examenului de bacalaureat 2012, au promovat 104.752 de candidaţi din 202.017 participanţi.