Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Ultima ora » E arrivato Hayssam!

E arrivato Hayssam!

E arrivato Hayssam!S-a dus și vara lui 2013! La fel de fierbinte ca toate celelalte veri din ultimul deceniu. Ne-am obișnuit! Aproape că nu ne mai surprinde nimic. Nu mai reacţionăm normal. Nu știu dacă acesta este rezultatul unui sistem de autoprotecţie, declanșat la nivelul sistemului nervos central, sau suntem pur și simplu victime ale unei epidemii de nesimţire.

Începând cu primele ore ale dimineţii, când nu poţi scăpa de refrenul „după rău vine bine”, până seara târziu, când se repetă cu obstinaţie „să pice bani din cer!” – noi, muritorii de rând în această ţară, renunţăm puţin câte puţin la propria identitate.

Trecem indiferenţi pe lângă evenimente care influen­ţează destinul naţiunii. Mimăm compasiune în cazul se­menilor noștri supuși unor încercări tragice, dar în același timp ne entuziasmează implanturile cu silicon ale nu știu cărei starlete și urmărim cu interes divorţurile în serie ale vedetelor de carton. Vrăjitoarele au devenit VIP-uri și te crucești când afli cine le-a cerut ajutorul și pentru ce. Nu­mărul regilor, împăraţilor și președinţilor auto­proclamaţi a crescut exponenţial și nu ar fi exclus ca, pentru liniștirea poporului, multiplicarea acestor funcţii să continue sau deţinerea lor să fie asigurată prin rotaţie.

Am putea zâmbi și am putea asista detașaţi la asemenea aiureli dacă ele nu s-ar produce în România și nu ar alimenta presa internaţională, mereu sensibilă la acest gen de informaţii.

Sfârșitul Lumii a mai fost ratat o dată. Previziunile, lui Rasputin de această dată, au fost infirmate irefutabil. În 23 august 2013, focul nu a mistuit toate vietăţile și nu s-a instalat pe planetă o liniște de mormânt. Totuși presa a trăit câteva zile exploatând subiectul. E de bon ton!

Printre toate acestea s-a mai întâmplat o sesiune de bacalaureat în care scandalurile au fost la ordinea zilei. Mita și frauda par a fi prins rădăcini adânci într-un sistem în care finanţarea este sub cota de avarie și competenţa devine element aleator. În absenţa unor transformări radicale, independent de introducerea filosofiei și economiei în clasele primare, e greu de presupus că se vor înregistra progrese semnificative.

MEN a continuat ezitările, menţinându-se constant între decizii mai puţin inspirate și decizii eficiente. Noua structură a anului școlar este – fără costuri și complicaţii – o etapă în lungul drum al revenirii la normalitate.

Totuși, amalgamul de evenimente înglobate de-a valma în valul de aer cald care a părăsit coastele Africii pentru a se instala în ţara noastră este eclipsat în totalitate de știrea anului. Omar Haiyssam s-a întors!!!

Ni se spune că fără voia lui. Mai aflăm că eveni­mentul s-a produs în urma unei operaţiuni de succes a serviciilor secrete române. O fi! Ce importanţă are și cine mai crede aceste lucruri? De fapt, ne putem întreba dacă mai crede cineva ceva.

„Teroristul numărul 1” a revenit pentru… Pentru că mai are ceva de făcut. Pentru că, probabil, mai trebuie să spună ceva. Pentru ca cineva să se mai poată folosi de povestea lui etc. Cetăţenii de rând nu au niciun beneficiu din această acţiune. Condamnatul își va ispăși pedeapsa după ce justiţia va stabili cu exactitate durata pedepsei. Dezbaterile despre momentul arestării și numărul zilelor în care a fost reţinut seamănă teribil de mult cu dezbaterile despre sexul îngerilor.

Dar măreţia justiţiei a mai fost probată, așa că nu avem nicio emoţie.

La imagine ni se spune că stăm bine. Aflăm de la un consilier prezidenţial că „un stat serios își aduce acasă toţi infractorii condamnaţi”. Frumos! Am putea-o considera zicere celebră. Am fi preferat să auzim că un stat serios este în stare să asigure locuri de muncă și bunăstare pentru toţi cetăţenii. Am fi preferat să trăim într-un stat, fie el și mai puţin serios, în care educaţia și sănătatea cetăţenilor să fie asigurate cel puţin la nivelul mediu înregistrat în lumea civilizată.

Toate bune și frumoase. Şi imaginea e importantă, dar celelalte aspecte legate de cazul jurnaliștilor răpiţi nu pot fi ignorate. Chiar dacă nu convin unora. A fost individul condamnat, de justiţie, cu respectarea tuturor preve­­de­rilor. Foarte bine! Să-și ispășească pedeapsa. Dar despre bani când vorbim? Care sunt organele statului sau serviciile care vor readuce în ţară banii dispăruţi în același scandal?

Pentru mine, ca simplu cetăţean, această problemă este mai importantă decât readucerea infractorilor. Dacă am recupera 12 sau 13 milioane de dolari, ar fi aproape suficient pentru a plăti salariile tuturor profesorilor din România o lună de zile. Şi? Este cineva interesat de acest lucru? O fi, dar poate se acţionează în secret… S-ar putea, într-o zi, să auzim și vestea cea bună.

Până atunci, Hayssam pleacă și vine precum celebrul Zampano, cu circul…

 Ioan ARDELEANU