Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Ultima ora » Editorii de carte şcolară îi cer ministrului educaţiei să retragă OUG privind instituirea monopolului de stat asupra manualelor

Editorii de carte şcolară îi cer ministrului educaţiei să retragă OUG privind instituirea monopolului de stat asupra manualelor

 Ca urmare a declaraţiei date publicităţii joi, 28 septembrie, de ministrul educaţiei naţionale, Liviu Pop, Uniunea Editorilor din România (UER) şi Asociaţia Editorilor din România (AER) fac următoarele precizări:
   Decizia ministrului Liviu Pop de a transfera, în exclusivitate, sarcina editării de manuale unei singure edituri, de stat, întoarce democraţia din România în urmă cu peste 25 de ani.
   Într-o lume în care inovaţia, înnoirea tehnologică, libertatea de mişcare şi de expresie sunt valori la care aderă tot mai multe societăţi, Ministerul Educaţiei Naţionale readuce procesul de învăţământ din România într-o epocă pe care o consideram de mult timp apusă.
   Mai grav, ministrul Liviu Pop îşi fundamentează deciziile pe argumente mincinoase şi denigratoare la adresa unor companii private, ascunzând incompetenţa echipei sale şi incapacitatea funcţionarilor ministerului pe care îl coordonează de a găsi soluţii juste, progresiste la o situaţie incorect gestionată de Domnia Sa şi de predecesorii săi.

Domnul ministru susţine că măsura de instituire a monopolului de stat este o metodă de „a diminua unul dintre riscurile identificate în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, şi anume cel al deficienţelor din sistemul naţional de educaţie”.

Îl rugăm pe ministrul educaţiei naţionale să ne spună: în care dintre domeniile strategice, sănătate, apărare şi securitate naţională, s-a mai adoptat o măsură de instituire a monopolului statului asupra unui serviciu? Are Domnia Sa ştiinţă despre introducerea unui singur furnizor de medicamente în sistemul naţional de sănătate sau despre existenţa unui singur furnizor, monopol de stat, în domeniul tehnicii militare? Potrivit aceleiaşi Strategii Naţionale de Apărare a Ţării, securitatea nu mai poate fi gândită în afara unui mediu economic competitiv, a unei stabilităţi financiar-bugetare. Îl rugăm pe domnul ministru să ne arate cum contribuie monopolul statului asupra cărţii şcolare la întărirea mediului economic competitiv?

Domnul ministru dă vina pe edituri pentru întârzierile generate de licitaţiile pentru manuale. Aceleaşi întârzieri se remarcă în toate acele domenii în care statul face achiziţii – produse farmaceutice, lucrări de infrastructură şi construcţii civile. Să înţelegem că naţionalizarea este răspunsul actualului guvern la toate blocajele generate în economie de sistemul greoi al achiziţiilor publice? Pentru ce ar trebui să ne pregătim în continuare – pentru televiziunea şi radioul de stat, pentru casa de producţie cinematografică naţională?

Îi reamintim domnului ministru că de ani de zile învăţământul este subfinanţat (la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană) şi că, în realitate, editorii au subvenţionat manualele în România, participând la licitaţii care nu le asigurau, uneori, nici măcar amortizarea costurilor de producţie a manualelor. Din cauza algoritmului de alegere a câştigătorilor licitaţiilor, editorii au fost obligaţi să vină cu preţuri de aproape 10 ori mai mici decât cele practicate în alte ţări, de aproximativ 1-1,2 euro pentru un manual – tipărit + variantă digitală – (Preţ mediu calculat pentru un tiraj de aproximativ 40.000 de unităţi).

L-am auzit pe domnul ministru vorbind despre „baronii manualelor”. Îl rugăm pe domnul ministru să calculeze şi să ne spună care este profitul realizat de un editor care cheltuieşte 40.000 de euro pentru realizarea unui tiraj de 40.000 de manuale, la care se adaugă şi costul de dezvoltare a variantei digitale de 8.000-10.000 euro şi pe care le vinde, în final, statului cu 1 euro?

Domnul ministru spune doar jumătăţi de adevăr atunci când invocă loturile de manuale neofertate de editori. Realitatea este că niciun editor nu îşi permite să ofere preţuri de 1 euro pentru un manual care are un tiraj de 1.000 de exemplare şi pentru care cheltuieşte, doar în cazul variantei digitale, 8.000-10.000 de euro. O altă realitate este aceea că nici chiar statul nu îşi asumă o astfel de pierdere. Drept dovadă, ministerul nu a încredinţat niciodată realizarea acestor loturi Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică, aflată de 25 de ani în subordinea ministerului. De ce EDP, regie autonomă cu membri din MEN în Consiliul de Administraţie, nu şi-a asumat niciodată realizarea manualelor cu tiraje mici, la care nu există ofertă din mediul privat? Nu era şi atunci obligaţia ministerului să asigure totalitatea manualelor pentru elevii din sistemul de învăţământ?

În opinia noastră şi a reprezentanţilor editorilor de carte din Europa pe care i-am invitat să se exprime în legătură cu situaţia din România, Ministerul Educaţiei Naţionale se face vinovat de încălcarea unor principii fundamentale ale educaţiei şi ale unei societăţi pluraliste, prin deciziile luate în ultimele zile:

• dreptul profesorului de a-şi alege resursele didactice;

• dreptul autorilor şi al editurilor de a publica;

• dreptul părinţilor de a calibra şi direcţiona educaţia propriilor copii;

• responsabilitatea statului de a investi în educaţie.

În virtutea celor mai sus exprimate, cerem Consiliului Concurenţei să respingă proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind organizarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA ca fiind o măsură anticoncurenţială.

Îi solicităm ministrului educaţiei naţionale să retragă Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA şi să invite asociaţiile editorilor şi editurile neafiliate la o adevărată dezbatere pe marginea Legii Manualului şcolar, pus în procedură de transparenţă.

De asemenea, contăm pe poziţia de mediator a preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în dezbaterea privind viitorul educaţiei de calitate în România, făcând apel la rolul Domniei Sale în construirea şi implementarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, dar mai ales la experienţa sa de cadru didactic.

 

Asociaţia Editorilor din România
Uniunea Editorilor din România