Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Evenimente » Eveniment cultural de excepție – „Domnule și Frate Eminescu“ – recital susţinut de profesorul şi actorul Constantin Chiriac de ziua Poetului Naţional şi a Culturii Naţionale la Academia Oamenilor de Știinţă din România

Eveniment cultural de excepție – „Domnule și Frate Eminescu“ – recital susţinut de profesorul şi actorul Constantin Chiriac de ziua Poetului Naţional şi a Culturii Naţionale la Academia Oamenilor de Știinţă din România

De Ziua lui Mihai Eminescu și de Ziua Culturii Naționale, la Academia Oamenilor de Știință din România a avut loc un eveniment cultural de excepție: Recitalul Extraordinar „Domnule şi Frate Eminescu!“, conceput şi susţinut de actorul și profesorul universitar CONSTANTIN CHIRIAC. Manifestarea s-a desfăşurat în data de 15 ianuarie, începând cu ora 18.00, în Aula AOSR, în fața unui public format din elite academice, științifice și culturale și personalități ale lumii politice. Amfitrionul evenimentului a fost prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România.

La 169 de ani de la naşterea Poetului, Recitalul „Domnule şi Frate Eminescu!“ și-a propus să aducă în conștiința contemporaneității pe Mihai Eminescu și Ion Creangă, printr-o serie de creații literare și fragmente din scrisori. Act de prezentare simbolică a unei prietenii exemplare din istoria culturii românești, Recitalul a depășit limitele unei simple evocări și a creat un moment de meditație filosofică și poetică la sensul lumii și al omului, la condiția umană, la trecerea inexorabilă a timpului, la iubire, viață și moarte. Grație creațiilor alese, viziunii artistice și talentului lui Constantin Chiriac, recitalul a devenit un act poetic tulburător, de adâncă reflecţie şi emoţie, care a adus în prezent chipurile celor doi titani ai literaturii române.

Constantin Chiriac este o personalitate a culturii româneşti contemporane, actor de teatru şi de film, profesor universitar la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Doctor Honoris Causa al Leeds Metropolitan University și al Universității de Vest (Timișoara), președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și director al Bursei de Spectacole de la Sibiu. Pentru meritele sale în domeniul managementului cultural, a obţinut o serie de premii şi distincţii: premiul Aspen Institute pentru Contribuția la Patrimoniul Cultural Național în 2014, Premiul Fundației Japonia și al Ministerului de Afaceri Externe din Japonia (2015), ofițer al Ordinului Coroanei Belgiene (2011), Ambasador Onorific al Turismului din 2014, Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Cavaler (2000), Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, din partea Marelui Duce de Luxemburg (2017), Crucea Casei Regale a României pentru Teatrul Național „Radu Stanca“, Sibiu, Titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu, Titlul de Cetățean de Onoare al  Municipiului Râmnicu-Vâlcea (2018).

Recitalul Extraordinar „Domnule şi Frate Eminescu!“ a fost urmat, în partea finală a evenimentului, de un Recital muzical, cuprinzând romanțe pe versurile poetului Mihai Eminescu, susținut de tineri teologi, doctoranzi în teologie, din cadrul Universității Ovidius din Constanța, sub coordonarea IPS Teodosie, episcop al Tomisului.

Cu ocazia evenimentului, în Aula AOSR a fost organizat şi Salonul Internaţional de Artă Plastică „Universul Eminescu în ipostaze plastice“, sub egida Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, având drept curator pe Prof. Ilie Roşianu. Salonul a cuprins tablouri realizate de autori consacraţi, inspirate de viaţa şi opera marelui poet.

Cu ocazia manifestării, profesorul Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, a declarat: „Suntem onoraţi că o personalitate culturală de talia domnului profesor Constantin Chiriac dedică un moment de poezie şi reflecţie filosofică, într-o concepţie şi interpretare originale, aşa cum ne-a obişnuit, Poetului Naţional şi lui Ion Creangă. Cu atât mai mult, suntem bucuroşi că acest eveniment de elită are loc în instituţia noastră. Celebrarea, omagierea lui Eminescu constituie, de altfel, o constantă a activităţii AOSR, tradusă prin simpozioanele şi manifestările dedicate operei şi vieţii poetului pe care le organizăm periodic prin Secţia de Filosofie, Psihologie, Teologie şi Jurnalism. Poet de valoare universală, Eminescu rămâne reperul absolut, punctul cardinal al culturii şi civilizaţiei româneşti, contemporan cu noi, prezent în viaţa şi sufletul nostru, acum şi totdeauna. Cel mai bun mod de a-l celebra pe marele poet este să-i citim şi să-i înţelegem opera, luminată de flacăra geniului, în care bate inima poporului român“.