Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Evenimente » Excelență pentru profesori și elevi cu prilejul Zilei Francofoniei

Excelență pentru profesori și elevi cu prilejul Zilei Francofoniei


Prof. dr. Maria-Monalisa PLEȘEA, inspector școlar pentru limbi romanice, președintele Centrului Cultural Francofon Buzău

În premieră, peste 100 de elevi și profesori au participat la Sărbătorirea Zilei Francofoniei, organizată marți, 12 martie, la Palatul Cotroceni, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, cu prilejul vizitei oficiale în România a doamnei Louise Mushikiwabo, secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei. 

Celebrarea Zilei Internaționale a Francofoniei – 2019 a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, al Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor francofone din România (GADIF) și al Biroului Regional pentru Europa Centrală și Orientală (BRECO) al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).

Alături de reprezentanți ai corpului diplomatic și ai instituțiilor francofone din România, având în vedere criteriile de reprezentativitate pe domeniul excelenței în limba franceză, la eveniment au participat laureații Olimpiadei de Limba Franceză, ediția 2018, etapele națională și internațională (nivel gimnazial și liceal) și profesorii coordonatori. Tinerii laureați au primit din parteaGrupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor francofone din România (GADIF) și) a Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) titlul onorific de „Ambassadeur de la langue française en Roumanie“/„Ambasador al limbii franceze în România“. De la Buzău, au primit acest titlu Dogaru Ioana (absolventă a Colegiului Național B.P. Hasdeu, studentă a Facultății de Medicină, Universitatea Carol Davila din București, profesor coordonator Popescu Tamara) și Cătălina Nistor de la Colegiul Național Mihai Eminescu (profesor coordonator Iorga Mihaela). Din delegația buzoiană au făcut parte  43 de elevi și profesori de la Colegiul Național Mihai Eminescu, Buzău (unde există filieră bilingv francofonă), Colegiul Național B. P. Hasdeu, Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret, Liceul de Arte Margareta Sterian, din Buzău, Școala Gimnazială Sf. Apostol Andrei (centru de exmainare DELF), Școala Gimnazială Nr. 11 din Buzău.

Invitația Organizației Internaționale a Francofoniei, adresată Inspectoratului Școlar Județean Buzău și Centrului Cultural Francofon Buzău, reprezintă o recunoaștere a valorii proiectelor pentru tineri, organizate de comunitatea buzoiană, sub semnul valorilor francofoniei. Emoționați, tinerii au participat la acest eveniment de gală în timpul căruia doamna Louise Mushikiwabo, secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei, le-a mulțumit pentru implicare, precizând că franceza este o limbă de creație, de inovație și de cooperare. Acestea vor fi și coordonatele Taberei francofoniei, a zecea ediție, în luna iulie, la Buzău, proiect multiplicat de Organizația Internațională a Francofoniei și în alte țări francofone din Europa Centrală și Orientală.