Socialize

Facebook
Home » Interviuri » „Fără bani, oricât ai fi de bine intenționat și pregătit, nu poți să faci nimic“

„Fără bani, oricât ai fi de bine intenționat și pregătit, nu poți să faci nimic“

Interviu cu prof. Emil Mocian, preŞedintele UJSLI Bistrița-Năsăud 


Stimate domnule președinte, vom începe acest interviu cu ceea ce – suntem de acord cu toții, cred – contează cel mai mult în momentul de față: Centenarul Marii Unirii. Așadar, dincolo de festivismele de diverse tipuri care au punctat de-a lungul anului omagierea acestui măreț moment istoric, cum arată România astăzi, mai unită, mai dezbinată? Cum se vede viitorul, privit din perspectiva Anului Centenarului?

Privitor la întrebarea dumneavostră, trebuie mai întâi să am un termen de comparație ca să-mi pot spune un punct de vedere. Eu o să mă pronunț numai după anul 1989.

Dacă speranțele, după evenimentele din 1989, erau la cota cea mai ridicată privind dezvoltarea României din toate punctele de vedere, pe măsura trecerii anilor, am constatat că în rândul populației a apărut o demoralizare, ceea ce adus la exodul forței de muncă și la mărirea decalajului între bogați și săraci. Desigur că România, după părerea mea, arată mai dezbinată ca în anii anteriori, asta reieșind și din letargia colegilor noștri privitor la acțiunile sindicale, în sensul solicitării drepturilor salariale și altele. Dacă înainte colegii mă „împingeau“ să fac demersuri pentru declanșarea unei greve, acum, acest aspect este diminuat. De altfel, se vede că dezbinarea este la vârful conducerii țării. Păcat, mare păcat!

Cum vi se pare, domnule președinte, că i-au omagiat politicenii de astăzi, atât cei de la putere, cât și cei din opoziție, pe politicienii de la 1918, pe părinții Marii Uniri?

Din punct de vedere al festivismului, suntem în frunte, nu ne întrece nimeni! După părerea mea, întreaga țară s-a mobilizat și a participat cu mândrie la aceste manifestări. Cred totuși că, în acțiunile celor îndrituiți, trebuia să se pună un accent sporit pe sacrificiul imens al înaintașilor noștri.

Cum au sărbătorit dascălii bistrițeni acest moment?

Și oamenii din învățământ – și aici mă refer la membri de sindicat, nu numai la dascăli – au fost prezenți la acest omagiu și ce m-a bucurat mai mult a fost faptul că unii au venit cu copiii, cu nepoții și alți tineri pentru a le inocula sentimentul de dragoste față de țară și față de sacrificiul strămoșilor noștri.

Cum comentați, domnule președinte, numirea pentru a patra oară în funcția de ministru la Educație a doamnei Ecaterina Andronescu? Va face ministrul ceea ce nu a făcut în celelalte trei mandate?

Privitor la numirea doamnei Ecaterina Andronescu în funcția de ministru al educației, doresc să vă împărtășesc punctul meu de vedere, în sensul că, după un anumit număr de ani, a reușit cât de cât să cunoască specificul învățământului preșcolar, unde ponderea activităților din Ministerul Educației Naționale este de peste 80%. La noi, în învățământ, practic, nu există o stabilitate din partea conducerii ministerului, așa că, de fiecare dată când vine un nou ministru, trebuie să o luăm de la punctul zero. Și tot așa, „din greșeală în greșeală, până la victoria finală“.

Acum, eu sper că doamna ministru Ecaterina Andronescu cunoaște problemele din învățământ și nu mai batem pasul pe loc, mai ales că președintele țării a venit cu o inițiativă extrem de pertinentă de dezvoltare a învățământului românesc.

 Aș vrea să ne aruncăm o privire asupra școlii bistrițene. Care este, în prezent, starea învățământului din acest județ? Cum se prezintă unitățile de învățământ de aici? Există deficit de personal sau de unități de învățământ?

În învățământul județului nostru s-au făcut reduceri de personal din cauza scăderii populației școlare, dar nu a rămas nimeni fără slujbă. Desigur că mai este nevoie de personal. Mai ales la sectorul nedidactic și didactic auxiliar. În condițiile în care se pensionează un coleg, concursul pentru angajare se face numai dacă sunt două posturi libere, adică 1 la 2. Se pune problema la posturile unice, cum poate fi rezolvată această situație? Ca o concluzie, la bunul mers al învățământului, subliniez faptul că este necesară respectarea legislației în vigoare și anume acordarea celor 6% din PIB. Fără bani, oricât ai fi de bine intenționat și pregătit, nu poți să faci nimic. Noi nu putem avea rebuturi, pentru că acestea se repercutează asupra societății. „Învățământul de azi este societatea de mâine“, a spus Spiru Haret.

 De fapt, mai concret, care sunt principalele probleme cu care vă confruntați la nivel de sindicat, domnule președinte Emil Mocian?

Problemele sunt de natură legislativă. Dacă statul are de luat bani de la cineva, în primul minut, îl execută! Dar noi, pentru drepturile salariale și respectarea legislației, trebuie să facem o serie de demersuri și acțiuni sindicale. În aceste condiții, ne confruntăm cu credibilitatea colegilor noștri în soluționarea problemelor iscate. La nivel de județ, activitatea sindicatului este în concordanță cu doleanțele membrilor de sindicat.

 Domnule președinte, dumneavoastră, dascălii bistrițeni, aveți motive să priviți cu speranță spre anul 2019? 2018 nu a fost un an chiar liniștit, nici pentru educație, nici pentru scena politică și nici pentru societate, în ansamblul ei… 

Desigur că trebuie să avem o speranță pentru viitor, fiindcă, altminteri, învățământul poate să-și ia adio de la importanța sa socială.

Interviu realizat de Oana PANAIT