Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Programe si proiecte » Festivalul de teatru bilingv „Eugen Ionescu“ Ediția a X-a, 15-18 noiembrie 2018

Festivalul de teatru bilingv „Eugen Ionescu“ Ediția a X-a, 15-18 noiembrie 2018

În perioada 15-18 noiembrie 2018, peste 1.000 de elevi și profesori din județul Buzău și din țară au participat la Festivalul de Teatru Bilingv „Eugen Ionescu“, ediția a X-a. Organizat de Inspectoratul Școlar Județean Buzău, Centrul Cultural Francofon Buzău și Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Buzău, proiectul cultural-educațional este înscris în Calendarul Concursurilor Școlare al Ministerului Educației Naționale din România, pentru anul școlar 2018-2019.

Pentru această ediție aniversară, organizatorii le-au propus participanților evenimente care să demonstreze că acest festival este un loc de întâlnire a diverselor arte și un prilej de schimb de experiențe între elevi și profesori din România și din alte țări francofone (România, Franța, Belgia, Polonia). De asemenea, prin lecturile publice, concursul de teatru, spectacol de poezie și muzică, proiecțiile de film, atelierul de formare în limba franceză, această ediție a festivalului a demonstrat excelenta implicare și colaborare dintre instituțiile de cultură buzoiene: Teatrul „George Ciprian“, Centrul Județean de Cultură și Artă, Centrul Cultural „Al Marghiloman“, Consiliul Județean Buzău.

La deschiderea festivă a festivalului care a avut loc joi, 15 noiembrie, ora 11, în sala de festivități a Liceului de Arte Margareta Sterian, au participat invitați din partea instituțiilor internaționale partenere: dl Michel Monsauret, atașatul de cooperare educativă de la Ambasada Franței, dl Laurent Van Wetter, dramaturg belgian francofon, și dl Jan Novak, DrameEducation, Polonia.

Lecturile publice din operele unor scriitori francofoni la Liceul de Arte Margareta Sterian și atelierul de practici teatrale de la Colegiul Național Mihai Eminescu au demonstrat participarea activă a elevilor și dorința de perfecționare a competențelor lingvistice în limba franceză și a celor interculturale.

Cu sprijinul Delegației Generale Valonia Bruxelles de la  București, atelierul de formare privind tehnici teatrale pentru predarea limbii franceze a implicat 26 de profesori din județul Buzău, având ca scop perfecționarea strategiilor de motivare a elevilor pentru orele de limba franceză și pentru pregătirea unor activități extrașcolare în domeniul teatrului școlar. Dl Laurent Van Wetter, dramaturg belgian francofon, și Jan Novak, profesor din Polonia, au prezentat și proiectul „10 sur 10“, care le va permite profesorilor să valorifice, pentru lecțiile și activitățile în limba franceză, creații dramatice ale unor scriitori contemporani francofoni.

Sute de elevi și profesori au participat în cele trei seri, la sala de festivități a Consiliului Județean Buzău, pentru a viziona filmele documentare cu și despre Matei Vișniec. Realizatoarea filmelor, dna Andreea Știliuc, de la TVR Iași, prezentă în cele trei zile de festival, a declarat că este impresionată de participarea și dorința tinerilor de a descoperi cultura și civilizația franceză, prin cele trei filme: „Parisul lui Matei“, „Provența, paradisul posibil“, „Matei Vișniec, rege la Avignon“.

Cu ocazia Centenarului României Mari, un spectacol de excepție de poezie patriotică și muzică populară a fost prezentat de elevii buzoieni, vineri, 16 noiembrie, la Centrul Cultural „Al Marghiloman“. În aceeași locație  a fost amenjataă și o expoziție de fotografii inedite și de grafică, dedicată patronului festivalului, dramaturgul Eugen Ionescu. Dl regizor Mihai Lungeanu, președintele Societății Culturale „Eugen Ionescu“, Slatina, a prezentat această expoziție și personalitatea marelui dramaturg român, academician al Academiei Franceze.

La cele două secțiuni ale concursului (în limba română – 17 noiembrie, în limba franceză – 18 noiembrie) au participat 24 de trupe de teatru școlar din  Buzău, Vaslui, Alexandria, Cernavodă, Mediaș, Piatra Neamț, Botoșani, Brăila, Galați, Focșani. Talentul, pasiunea și eforturile tinerilor actori și ale profesorilor coordonatori au fost răsplătite de organizatori și de parteneri prin premiile acordate în fiecare zi de concurs. Pentru secțiunea în limba română, elevii Școlii Gimnaziale Pârscov (profesori coordonatori Marian Ulmeanu și Daniela Frățilă) din județul Buzău au primit marele premiu. Spectacolul „Croitorașul cel viteaz“ i-a convins pe membrii juriului că micii actori de la Pârscov merită, încă o dată, acest premiu, după ce tot ei au primit același premiu la ediția a șaptea. Secțiunea în limba franceză și-a desemnat laureații după spectacole pline de emoție,  din dramaturgi francofoni, marele premiu fiind obținut de trupa „L’Espérance“ de la Liceul Teoretic Anghel Saligny, din Cernavodă (prof. coordonator Giovana Dincă).  Încurajant și motivant este faptul că există elevi și profesori care-și dedică timpul unor activități cultural-educative prin care să-și perfecționeze competențele interculturale și pe cele lingvistice în limba franceză.

În calitate de organizatori, le mulțu­mim tuturor partenerilor acestui proiect: Delegația Valonia-Bruxelles la București, Institutul Francez din București, Asociația DramEducation (Polonia), TVR Iași, Consiliul Județean Buzău, Teatrul „George Ciprian“ Buzău, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman“ Buzău, Liceul de Arte Margareta Sterian Buzău, Societatea Culturală „Eugen Ionescu“ Slatina.

Inspector școlar general, prof. Florina STOIAN,
Inspector școlar pentru limbi romanice, prof. Maria-Monalisa PLEȘEA