Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Ultima ora » Haos în guvernare. Şcoli închise, salarii de mizerie revoltă şi proteste în educaţie

Haos în guvernare. Şcoli închise, salarii de mizerie revoltă şi proteste în educaţie

Haosul se extinde la nivelul sistemului de educație după ce reforma fiscală a reușit să bulverseze întregul sistem bugetar din România. Măsurile fiscale care au intrat în vigoare în ianuarie au creat situații aberante în care șoferii și secretarele au ajuns să fie retribuiți mai bine decât cadrele didactice, bugetul alocat educației este departe de a fi satisfăcător pentru nevoile unui sistem care se chinuie să supraviețuiască, dascălii sunt poziționați în momentul de față în coada grilei de salarizare, cu salarii de mizerie, iar cei angajați în regim de part‑time se văd nevoiți să vină cu bani de acasă pentru a‑și putea plăti contribuțiile sociale.

Mai mult, profesorii ar putea rămâne cu salariile neplătite, în condițiile în care s‑a constatat că fondurile necesare pentru plata acestora pe 2018 sunt insuficiente, iar inspectorii școlari, pe umerii cărora a căzut această sarcină, atunci când guvernul a hotărât să treacă această obligație de la consiliile locale la ISJ‑uri, au fost anunțați că trebuie să se descurce cum știu. Ca și când nu ar fi de ajuns, înainte de a părăsi fotoliul ministerial, Liviu Marian Pop a anunțat  că  guvernul va închide 1.000 de școli și de grădinițe!

Brambureala fiscală și adminis­trativă, minciunile guvernanților, neonorarea promisiunilor făcute în campania electorală i‑au adus pe angajații din sistem la capătul răbdării. Sindicatele din educație sunt hotărâte să declanșeze proteste majore, care ar putea ajunge până la greva generală.

Săptămâna trecută, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a făcut un gest ultimativ trimițând memorii premierului Viorica Dăncilă, ministrului educaţiei, Valentin Popa, ministrului muncii, Olguţa Vasilescu, şi ministrului de finanţe, Eugen Teodorovici, prin care sunt semnalate gravele probleme cu care se confruntă școala românească, în special cele care vizează salarizarea personalului. FSLI atrăgea atenţia guvernului că nemulţumirile angajaţilor din educaţie sunt foarte mari şi că lipsa dialogului social va determina sindicatele să declanșeze proteste amploare.

Sindicaliștii cer aplicarea în regim de urgență a măsurilor reparatorii în cazul salariaţilor încadraţi part‑time sau cu fracţiuni de normă, care au venituri sub salariul minim pe economie, dar care sunt obligaţi, potrivit Codului Fiscal aflat în vigoare, să plătească contribuţii la nivelul salariului minim. Aberația constă în faptul că salariaţii încadraţi cu jumătate de normă, spun reprezentanții FSLI, vor încasa venituri mai mici cu 200 de lei, iar încadraţi cu ¼ normă nu vor încasa niciun leu la salariu, fiind obligați să vină cu bani pentru a‑și plăti contribuţiile.

O altă mare nemulțumitre a sindi­­catelor din educație este legată de Legea Salarizării Bugetarilor, care, în forma ei actuală, creează discriminări uriașe în rândul angajaților de la stat. „Reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, a dus la situaţii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I“, se spune în comunicatul remis presei de către FSLI.

În grila de salarizare, dascălii sunt poziționați în treimea inferioară. Asta în timp ce pentru aleși s‑au făcut reguli speciale care s‑au aplicat chiar de la data de 1 iulie 2017, când a intrat în vigoare controversatul act normativ. În cazul acestora se acordă indemnizații calculate prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu salariul minim brut pe economie, care este, începând cu data de 1 ianuarie 2018,  de 1.900 lei.

FSLI solicită, de asemenea, ca majorarea de 20% de la 1 martie 2018 să se acorde întregului personalului angajat în educaţie şi nu doar perso­nalului de predare.

Nemulțumirile sunt legate și de neacordarea sumelor necesare plății hotărârilor judecătorești Federația: restanţele din anul 2017 și  plata integrală a tranşelor aferente anului 2018.

„Guvernul trebuie să se gândească bine înainte să aplice strategia vorbelor aruncate în vânt. Federaţia noastră nu va face compromisuri şi nu va accepta promisiuni care nu se vor regăsi în prevederi legislative. Legea de salarizare unitară se dovedeşte a fi un eşec, întrucât nu au avut loc discuţii reale. Cerem guvernului responsabilitate, altfel se va face direct răspunzător de protestele de stradă, pe care membrii de sindicat sunt pregătiţi să le înceapă“, a subliniat în comunicatul amintit preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

La rândul lor, reprezentanții Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ au anunţat că se retrag din toate structurile de dialog social de la nivelul Ministerului Educaţiei, pentru că, spun ei, „dialogul social real presupune transparenţă, comu­nicare, discuţii de pe poziţii de egalitate şi parteneriat, iar în ultimele luni acesta a fost doar mimat“: „În ultimele luni, dialogul social de la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale a fost unul mimat. Totul a culminat cu măsurile abuzive dispuse inspectoratelor şcolare (comasarea de unităţi, de clase şi de grupe; desfiinţarea, în mediul rural, a unor structuri ale unităţilor de învăţământ; interdicţia menţinerii cadrelor didac­tice ca titulare peste vârsta de pensionare; interdicţia reducerii cu două ore a normei didactice pentru cadrele didactice cu 25 de ani vechime şi gradul didactic I etc.) – în numele încadrării în buget“, au transmis reprezentanţii FSE „Spiru Haret“.

La aceste decizii se adaugă altă nemulțumiri, măsuri nefericite și neinspirate luate de minister,  care nu își găsesc nicio justificare, în momentul de față. Este vorba despre  blocarea posturilor vacante în sistemul de învăţământ şi insuficienţa resursei umane (îndeosebi la nivelul inspectoratelor şcolare). FSE „Spiru Haret“ acuză, de asemenea, neachitarea integrală a sentinţelor judecătoreşti privind plata diferenţelor salariale cuvenite membrilor de sindicat şi lipsa de predictibilitate privind plata restanţelor; pasivitatea Ministerului Educaţiei în soluţionarea problemei creşterilor salariale pentru personalul contractual/nedidactic din inspectoratele şcolare.

Totodată, FSE „Spiru Haret“ atrage atenţia asupra „discriminării salariaţilor din învăţământ în raport cu cei din justiţie din perspectiva proiectului Regulamentului privind sporurile pentru condiţiile de muncă şi solicită rediscutarea acestuia“.

FSE „Spiru Haret“ se ridică și împotriva comasărilor de şcoli și de clase, împotriva desființării abuzive a unor structuri ale unităţilor şcolare, în special din mediul rural (zona cea mai rănită a învățământului românesc), unde costul standard  este subdimensionat. Toate aceste măsuri au fost dispuse fără a se purta vreun vreun dialog cu partenerii reprezentativi. „Suntem în situaţia în care marile colegii naţionale, unde aveam personal înalt calificat, nu se pot încadra în costurile standard. Ei îşi doresc să îndepărtăm profesori bine pregătiţi şi să aducem numai debutanţi pentru că ei costă mai puţin“, spune Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“.

Multele nemulțumiri ale sindica­liștilor din educație vin pe fondul celei mai mari dintre ele: Educaţia a rămas și anul acesta „cenușăreasa“ societății, bugetul pe 2018 alocat învățământului, deși anunțat ca fiind cel mai mare de după revoluție (așa declara Liviu Pop la învestirea în funcția de ministru), este mai mic decât cel alocat acum nouă ani, creșterea – insignifiantă, de altfel – vizându‑i doar pe profesori, nu și  pe elevi, principalii beneficiari ai sistemului de învățământ. Nemulțumiri mari, așadar, fierbere în educație și indignare, adică o atmosferă care nu anunță nimic bun. Ne așteaptă o primăvară a protestelor, o primăvară de foc.

Marcela GHEORGHIU