Început de an universitar

Inceput de an universitarȘcoala superioară românească – aspirație europeană
Un stereotip (cum e obiceiul pe la noi) asociază perceperea publică a deschiderii de an universitar cu o combinație de lamentări și acuzații pe câteva teme parcă eternizate: locuri insuficiente în cămine fatalmente la limita salubrității, taxe în creștere, perspectivă de șomaj cu diplomă. Învățământul nostru superior deține însă și o bază solidă de conținut – relevant și recunoscut ca atare, într-un spațiu global de interacțiune. Pe această bază a pornit și noul an universitar, cu argumente dintr-o diversitate de zone și de exprimări academice.
Universitățile, principalul beneficiar al Fondului Social European
Academia de Studii Economice, Universitatea Politehnica din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București au marcat deschiderea anului universitar printr-o prezentare sub forma unui veritabil consorțiu a câtorva proiecte cofinanțate cu fonduri europene, având ca punct de convergență reprezentativitatea pentru nivelul de formare superioară în vederea integrării pe piața muncii. Sunt proiecte din zonele postodoctorală, doctorală și de master, cu deschidere către integrare europeană și relații internaționale, în general. Prezentarea a fost ocazionată de vizita în țara noastră a directorului general pentru Ocuparea forței de muncă, Afaceri sociale și Incluziune al Comisiei Europene, Koos Richelle. Acesta a prezentat, în Aula Magna a ASE, o expunere pe tema situației economico-sociale actuale în Europa și a căilor pentru depășirea crizei.
În contextul evenimentului, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a reliefat cerința „unei abordări transversale, integrate, în problematica utilizării fondurilor europene. Abordarea integrată va fi cuvântul-cheie pentru perioada 2014-2020”.
La rândul său, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a subliniat că universitățile reprezintă, în acest moment, cel mai important beneficiar al proiectelor derulate prin Fondul Social European.
Deschiderea noului an de studii la ASE a fost marcat și de ceremonia dezvelirii unui bust al lui Nicolae D. Xenopol, întemeietorul instituției, la 1913, în calitate de ministru al industriei și comerțului.
Educația, un bun al societății
La festivitatea inaugurală de la Universitatea Politehnica din București, secretarul de stat Mihnea Costoiu a reiterat afirmația potrivit căreia „educația este un bun al societății și, prin urmare, orice decizie trebuie să fie rezultatul unei interacțiuni cu toate categoriile de actori implicate, în mod special actorii din afara comunității universitare”.
Politehnica bucureșteană celebrează 195 de ani de la atestarea primei școli de ingineri de la noi, înființată de Gheorghe Lazăr. În prezent, a subliniat președintele Senatului Politehnicii, Ecaterina Andronescu, Universitatea Politehnica ocupă locul 465 într-un clasament mondial de profil și poziția 8 în regiunea Europei Centrale și de Est, ceea ce obligă corpul profesional să transfere către generațiile tinere „cunoștințe moderne, care să le crească performanța”.
Adresându-se studenților, rectorul George Darie a spus: „Noi dorim să deveniți nu doar niște ingineri valoroși, ci asigurăm condițiile pentru o dezvoltare a pregătirii dumneavoastră astfel încât atunci când veți părăsi băncile Politehnicii din București să aveți capacitatea de a vă adapta și a lucra indiferent de condiții. Noi dorim să vă asigurăm, pe lângă o pregătire tehnică, și o pregătire socială, culturală, dincolo de granițele țării noastre”.
Festivitatea inaugurală a fost onorată de prezența și de salutul ambasadorului Franței în România, Philippe Gustin, care a reafirmat susținerea de către ambasadă și de către Institutul Francez din București a colaborării cu Politehnica, inclusiv prin acordarea unor burse.
Medicina, profesie ca o artă
Amfiteatrul George Emil Palade a oferit cadrul momentului de sărbătoare al deschiderii anului 2013-2014 la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, din București. Adresându-se studenților, rectorul Ioanel Sinescu a spus: „Aveți șansa să descoperiți o profesie fără limite, din care puteți să faceți o artă. Ați ales o profesie în care mediocritatea și incompetența nu au loc, o profesie unde nu există nicio scuză”.
În același spirit, decanul Facultății de Medicină, Doina Pleșca, le-a adresat studenților asigurarea „vă vom veghea, astfel încât să mergeți drept și fără ocolișuri, ca să ajungeți la destinație”.
Facultatea de Farmacie împlinește 90 de ani de existență, context în care decanul Dumitru Lupuleasa le-a dat studenților asigurarea unui corp didactic „exigent atunci când trebuie”, deschis spre comunicare, spre dezlegarea oricăror secrete ale profesiei.
Ca șef de promoție 2007-2013, Andreea Șerban le-a transmis mai tinerilor ei colegi: „În fiecare zi, la spital, am învățat de la pacienți și de la medici că viața nu este a noastră, este doar un dar minunat care trebuie prețuit. Ceea ce vă doresc este să faceți o cursă frumoasă în UMF Carol Davila”.
O școală de guvernare
Școala Națională de Studii Politice și Administrative l-a avut la deschiderea anului universitar, în calitate de profesor al instituției, pe ministrul Remus Pricopie, care a sintetizat următoarea caracterizare: „SNSPA este deja o școală de guvernare. În lume, școlile recunoscute de guvernare sunt foarte puține, iar SNSPA a reușit să intre pe această hartă”. Îndemnul reafirmat către studenți este acela de a folosi la maximum oportunitatea formării profesionale în acest cadru, cu perspectiva de a ajunge acolo unde își dorește fiecare. Opțiunea unui număr mare de candidați pentru SNSPA, a afirmat Remus Pricopie, este susținută de nivelul academic ridicat și de exigența cadrelor didactice.
Deschidere către companii economice
În context academic inaugural, o concretizare a legăturii dintre mediul universitar și cel economic a fost argumentată convingător și de rezultatele proiectului „Întreprindere simulată pentru tehnici de lucru în cadrul companiilor tehnologice, derulat de Ministerul Educației Naționale, în parteneriat cu Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Constantin Brâncuși, din Târgu-Jiu, Universitatea Politehnica din București și companiile Novensys Corporation și Gold Agama Consulting.
Conferința finală a proiectului a evidențiat oportunitatea de instruire asigurată pentru un număr de peste 600 de studenți în ceea ce privește tranziția de la școală la viața activă, 240 dintre ei efectuând câte un stagiu de practică în mari companii, pe baza a 24 de parteneriate încheiate pentru schimb de experiență și bune practici. Este de acum deschisă platforma informatică de comunicare și de conlucrare între universitățile partenere și unități economice.
Profesionalismul carierei militare
Cu ocazia deschiderii anului universitar la Universitatea Națională de Apărare Carol I și la Academia Tehnică Militară, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a anunțat propunerea ca noua lege privitoare la acest domeniu să prevadă existența la nivelul ministerului a unei structuri de politici în domeniul învățământului militar. „Cariera militară să fie una caracterizată de profesionalism, responsabilitate, iar aprecierile și promovarea în muncă și în cariera militară să fie pe criterii obiective, nu pe criterii care nu-și au locul într-o instituție care este foarte riguroasă, și mă refer aici la Armata Română”, a subliniat, în context academic, ministrul Apărării Naționale.
Teatru, film, coregrafie
La Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale începutul de an universitar a stat sub semnul creației artistice complexe. După primirea noilor studenți de către rectorul Adrian Titieni și de către decanii Paul Chiribuță – Facultatea de Teatru, și Sorin Botoșeneanu – Facultatea de Film, au fost prezentate câteva producții aparținând unor artiști deja orientați ferm pe calea carierei: filmul „În acvariu”, al regizorului doctorand Tudor Jurgiu, premiul III la Cannes 2013; spectacol de coregrafie „Kairos“, premiul pentru cel mai bun spectacol coregrafic la Gala Absolvenților UNATC 2013; spectacolul de teatru „Pisica verde”, regizor Cristi Juncu, spectacol licență 2013.
Săptămâna bobocilor
Prima zi a noului an academic a avut și o prelungire: la Universitatea din București s-a desfășurat Săptămâna bobocilor. Noii studenți au fost primiți cum se cuvine la nivelul fiecărei facultăți, într-o veritabilă inițiere, marcată de dialoguri cu profesori, colegi mai mari, personalități ale domeniilor pe care au pornit să le urmeze. Astfel, acad. Nicolae Zamfir, director general al Institutului de la Măgurele, le-a prezentat bobocilor Facultății de Fizică proiectul ELI-NP. Oaspeții Facultății de Filosofie au fost ambasadorul Japoniei la București, Keiji Yamamoto, și profesorul Shunzo Majima, de la Universitatea Hokkaido. Noii studenți ai Facultății de Științe Politice au dialogat cu David Costello, șeful adjunct al Misiunii Irlandeze la București. La Facultatea de Litere a fost extrem de solicitat punctul de informare special deschis în holul de marmură. Caravana Industriilor Creative, prezentă în toate facultățile Universității bucureștene, a întregit un tablou dinamic, promițător, în perspectiva anului 2013-2014.
F. ANTONESCU