Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Stiri si comunicate » Întâlnirea ministrului Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, cu omologul său croat, Pavo Barišić

Întâlnirea ministrului Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, cu omologul său croat, Pavo Barišić

Ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, s-a întâlnit miercuri, 8 martie, cu ministrul Educaţiei, Ştiinţei şi Sportului din Republica Croaţia, Pavo Barišić, aflat în vizită oficială în România.

Discuţiile s-au axat pe evaluarea relaţiilor bilaterale în domeniul educaţiei dintre România şi Croaţia, context în care ministrul Pavel Năstase a apreciat colaborarea existentă şi a subliniat necesitatea oportunităţilor de a o aprofunda şi dezvolta în special în baza protocolului dintre cele două ministere.

De asemenea, a avut loc un dialog preliminar privind priorităţile în domeniile educaţiei şi formării profesionale pe care trioul România-Croaţia-Finlanda le va avea în perioada de exercitare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene (1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020). Partea română a menţionat că este în proces de identificare a temelor principale care să fie incluse pe agenda Preşedinţiei Consiliului UE, în baza priorităţilor naţionale în domeniul educaţiei şi formării profesionale, corelate cu cele la nivel european. Câteva exemple amintite de ministrul Pavel Năstase vizează negocierea viitorului program Erasmus+, cadrul strategic pentru cooperare europeană (ET2020) şi pregătirea cadrului strategic pentru anul 2030. În acest context a fost propusă organizarea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai ministerelor Educaţiei din cele trei ţări (România, Croaţia şi Finlanda) pentru a asigura o bună organizare şi coordonare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

În acelaşi timp, părţile şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu proiectele bilaterale privind educaţia în limba maternă, modele în acest sens fiind înfiinţarea şcolii de la Šušnjevica, în care este studiat dialectul istroromân, dar şi reţeaua şcolară în limba croată din judeţul Caraş-Severin. A fost agreată, de comun acord, dezvoltarea cooperării în acest domeniu, prin organizarea unor reuniuni la nivel de experţi, care să analizeze iniţierea unor noi proiecte bilaterale în ceea ce priveşte accesul la educaţie al minorităţilor etnice înrudite din cele două state.

În vizita pe care o efectuează în România, ministrul croat este însoţit de Ivana Puljiz (Director de Cabinet), Sebastian Tončić (consilier al ministrului), Damir Boras (rectorul Universităţii din Zagreb) şi Vesna Bedeković (parlamentar). La întâlnire a fost prezent şi ambasadorul Croaţiei la Bucureşti, Davor Vidiš.

Programul delegaţiei croate a inclus şi o deplasare în judeţul Caraş-Severin, în ziua de 8 martie, unde au fost vizitate şcolile în care se desfăşoară învăţământ în limba maternă croată.

Biroul de Comunicare al MEN