Socialize

Facebook
Home » Institutii » Ministerul Educatiei » Noutățile anului școlar 2016-2017

Noutățile anului școlar 2016-2017

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, și secretarul de stat Monica Cristina Anisie au susținut joi, 1 septembrie, o conferință de presă pe tema pregătirilor derulate de Ministerul Educației, în perspectiva începerii anului școlar 2016-2017.

În acest context au fost prezentate atât activitățile curente desfă­șurate în perioada premergătoare debutului noului an școlar, cât și noutățile în materie de politici educaționale pe care Ministerul Educației a decis să le adopte pentru a veni în sprijinul elevilor, profesorilor și părinților.

„Școala este în primul rând pentru elevi și despre elevi, dar evident trebuie făcută și de către profesori, care sunt mentori, formatori, adică cei care au grijă de dezvoltarea personalității elevilor. Transformarea necesară în învățământul preuniversitar este una struc­turală, de aceea îmi doresc ca în mandatul pe care îl am să începem, dacă nu aceste transformări structurale ca atare, cel puțin un dialog onest, deschis, în așa fel încât să avem în viitorul apropiat un teren fertil, pe care putem să impunem aceste transformări structurale”, a declarat ministrul Mircea Dumitru.

În acest sens, ministrul Educației a punctat câteva măsuri adoptate în ultimele două luni: aprobarea în premieră a Statutului Elevului, acordarea de manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, conform prevederilor legale, decontarea integrală a navetei elevilor, revizuirea cadrului legal privind combaterea segregării școlare, dezvoltarea învățământului profesional dual și profesiona­lizarea managementului școlar.

În legătură cu acest ultim aspect, ministrul Mircea Dumitru a fost ferm: „După 10 ani de intruziune politică în școală, credem că este momentul pentru reprofesionalizarea managementului școlar. În luna octombrie vom organiza concursuri de directori pentru toate unitățile de învățământ, de la grădiniță la liceu. Vom trimite obser­vatori care să se asigure de desfășurarea în condiții de intransigență și corectitudine a acestor concursuri”.

Secretarul de stat Monica Cristina Anisie a detaliat măsurile introduse de Ministerul Educației, începând cu structura anului școlar și terminând cu examenele naționale. Astfel, în calendarul anului școlar 2016-2017 au fost corelate perioadele de vacanță și perioadele de cursuri pentru a optimiza calendarele examenelor și ale concursurilor naționale. O atenție specială a fost acordată programului național „Școala Altfel”, al cărui program de desfășurare a fost flexibilizat. Programul se va întinde pe durata a 5 zile lucră­toare, lăsând la decizia comunității școlare perioada pentru derularea programului, după cum urmează: 21 noiembrie – 2 decem­brie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 și 15 mai – 9 iunie 2017 (învățământul preșcolar și primar), respectiv 17 octombrie – 2 de­cem­brie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 și 15 mai – 9 iunie 2017 (în­vățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal).

În ceea ce privește examenele naționale, au fost optimizate calendarele de desfășurare pentru a evita suprapunerile și supra­solicitarea activităților de organizare. Mai exact, prima sesiune a examenului de bacalaureat din anul 2017 se va încheia pe 24 iulie, în timp ce a doua va avea ca punct final data de 21 august. O altă modificare, valabilă și în cazul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, vizează eliminarea prevederii conform căreia nota finală după soluționarea contestațiilor se modifică numai în cazul în care între nota inițială și nota de la contestații există o diferență de minimum 0,5 puncte.

În procesul de admitere în învățământul liceal de stat, ponderea mediei claselor V-VIII în calculul mediei de admitere a fost redusă la 20% (de la 25%) tocmai pentru a accentua importanța evaluării naționale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se va realiza într-o singură etapă, urmată de o perioadă dedicată rezolvării cazurilor speciale, conform metodologiei.

Tot din dorința de a descongestiona activitatea din timpul vacanței de vară, examenul pentru definitivare în învățământ se va organiza în perioada vacanței de primăvară (luna aprilie).

Secretarul de stat Monica Cristina Anisie a făcut un apel public către cadrele didactice pentru a veni în sprijinul Ministerului Educației în procesul de debirocratizare a activității din școală. „Am redus numărul de comisii din cadrul unității de învățământ de la 24 la 7. Un profesor nu trebuie să fie preocupat să facă hârtii, ci de modul în care își pregătește lecția și de modul în care se prezintă la lecție. Trebuie să nu mai avem elevi plictisiți la școală, trebuie să înțeleagă toți colegii mei, profesorii, că este momentul să-i motiveze pe elevi, să-i facă să vină cu drag la școală”, a declarat Monica Cristina Anisie. Aceasta a mai anunțat că până la finalul anului 2016 va fi aprobat și Codul Etic pentru învățământul preuniversitar.

De asemenea, cei doi demnitari au solicitat autorităților locale să se implice mai mult în asigurarea unei baze materiale care să permită desfășurarea unui proces didactic la parametri optimi. (Biroul de Comunicare al MENCS)