Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Ultima ora » O nouă toamnă fără manuale? Departe de a se încheia, criza editorială din educaţie se adâncește pe zi ce trece

O nouă toamnă fără manuale? Departe de a se încheia, criza editorială din educaţie se adâncește pe zi ce trece

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, săptămâna trecută, cu majoritate de voturi, neconstituționalitatea Legii privind aprobarea Ordonanţei de Guvern care stipulează înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică. Motivația care a stat la baza deciziei CCR a fost că aceasta nu poate fi făcută de către Legislativ ori Guvern, ci doar de către administraţia publică centrală. CCR a constatat că înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică-S.A., ca urmare a reorganizării Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică, dă expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual, drept care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară – lege sau ordonanţă de urgenţă.

Prin urmare, Curtea susţine că reorganizarea unei regii autonome precum Editura Didactică şi Pedagogică poate fi reglementată doar printr-un act normativ emis de administraţia publică centrală și nu de către Guvern sau Parlament.

Reamintim că, pe 27 martie, PNL a atacat amintitul proiect de lege la Curtea Constituţională, proiect prin care s-ar fi aprobat Ordonanța 76, prin care Editura Didactică şi Pedagogică devenea societate pe acţiuni şi care ar fi avut ca efect monopolul absolut pe întreaga producție de manuale şcolare și material grafic, necesare procesului de învățământ din preuniversitar, la nivel național. O ambiție pe care nu a mai nutrit-o nimeni până în octombrie, anul trecut, când Guvernul condus de Mihai Tudose s-a încumetat să facă acest pas, hazardat, spunem noi, și deloc cântărit, decizând să transforme Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică în societate pe acţiuni, cu capital integral de stat, un monopol care a mai existat, în școala românească, doar înainte de 1989.

Vidul legislativ nu prevestește nimic bun

Să mai spunem că această Societate, astfel înființată, ar fi făcut ca o editură care abia mai respira, făcând eforturi uriașe să supraviețuiască, să devină un gigant care să măture din cale întreaga concurență, editurile, foarte multe de prestigiu, care activează de ani buni pe piața de manuale școlare din România. În felul acesta, dintr-o trăsătură de condei, Ministerul Educației Naționale ar fi pus capăt unui conflict care se perpetua de ani buni, între MEN și editorii de carte școlară, printr-un „mat“ de maestru. Societatea proaspăt înființată ar fi fost condusă de  reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi de către un consiliu de administraţie. „Editura Didactică şi Pedagogică va fi reorganizată şi va edita manualele şcolare. Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale, va decide ca sarcina publicării manualelor şcolare să fie asumată de către MEN prin Editura Didactică şi Pedagogică şi tipărirea la Monitorul Oficial după avizarea Consiliului Concurenţei. Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va fi înfiinţată ca societate comercială pe acţiuni, de interes naţional, cu capital integral de stat, în subordinea MEN, prin reorganizarea Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică“, declara, în septembrie 2017, fostul ministru al educației, Liviu Pop.

„Societatea EDP SA, spunea tot atunci acesta, va avea ca obiect principal de activitate editarea de manuale şcolare pentru învăţământul preşcolar primar, gimnazial, liceal şi postliceal în limba română şi în limba minorităţilor naţionale şi alte lucrări pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, manuale pentru şcolile profesionale şi de maiştri, tratate, lucrări de metodică şi pedagogie, lucrări în sprijinul învăţământului pentru perfecţionarea profesorilor şi pentru activităţi individuale ale elevilor şi studenţilor, originale şi traduse din alte limbi“. Mai mult, nou înființata EDP SA putea, conform ex-ministrului, să desfășoare „şi alte activităţi conexe pentru realizarea obiectului său de activitate“. Monopolul era total, concurența redusă la tăcere.

Nu mai comentăm faptul că era greu de crezut că, într-un timp atât de scurt, o editură care supraviețuia cu greu în peisajul editorial actual ar fi avut capacitatea – logistică, materială, financiară, umană – să tipărească toate manualele școlare, într-un timp record, astfel încât acestea să se găsească pe băncile elevilor la începutul anului școlar 2018-2019.

Ce se va întâmpla însă de acum înainte, când întregul proces de producție a fost blocat prin decizia CCR de săptămâna trecută? Este greu de spus. Ne aflăm deja în luna mai, de începutul noului an ne mai despart doar cinci luni, iar criza manualelor școlare, departe de a se stinge, se adâncește. Dacă până anul acesta vorbeam de un conflict perpetuu între minister și editorii de carte școlară întreținut de amânări și încălcări de termene, de  lipsă de transparență din partea MEN, întârzieri nepermise, anul acesta, lucrurile par să stea mai rău ca niciodată, deoarece, cel puțin în momentul de față,  nu unu, nu două, nu cinci manuale sunt în pericol să nu apară până la debutul noului an școlar, ci întreaga producție de manuale școlare este în pericol. Ordonanța de Urgență 76, în baza căreia EDP urma să publice toate manualele școlare, a fost declarată neconstituțională. Întreaga producție de manuale este blocată în momentul de față, deoarece legislaţia secundară a fost construită în baza OUG 76, iar aceasta, legal, nu mai există. Vidul legislativ care s-a creat cu doar cinci luni înainte de debutul anului școlar nu prevestește nimic bun.

Școala va începe fără manuale?

Probabilitatea ca elevii să nu aibă manuale la 1 septembrie este foarte mare. Putem spera că Guvernul va face un efort colosal și va trasa, în cel mai scurt timp cu putință, un nou cadru legislativ, deblocând astfel situația. Cu adevărat grav este că Ordonanța nr. 76/2017 a produs deja efecte. Au fost semnate contracte în baza acesteia, a fost emisă, cum am spus mai sus, o întreagă legislație secundară, au fost parcurse deja câteva etape din procesul de producere a manualelor. Declararea neconstituționalității OG nr. 76 aruncă, practic, în aer tot ceea ce s-a făcut până acum. Totul trebuie luat de la capăt, iar timpul se scurge în defavoarea tuturor. Cinci luni reprezintă un interval mai scurt decât își poate închipui cineva. În cât timp poate emite Executivul o nouă HG? Este limpede că nu peste noapte!

În consecință, lucrurile nu par să fi stat vreodată mai rău, iar haosul din educație, nu doar de pe piața manualelor școlare pare să fi atins cote halucinante. Cineva continuă să se joace cu soarta elevilor acestei țări. Ce se va întâmpla în continuare este greu de spus. Cum se va  descurca Ministerul Educaţiei după ce a încercat să monopolizeze întreaga piață de carte școlară prin intermediul Editurii Didactice și Pedagogice SA este greu de prevăzut. Să adăugăm la haosul creat, ca factor agravant, pe acela că ne aflăm deja în luna mai și nici concursul de manuscrise nu s-a încheiat, pentru că nu s-au prezentat suficiente oferte. Ne așteaptă, din nou, o vară cu accente stahanoviste, în care se va încerca să se facă ceea ce nu s-a putut face. Este, deci, foarte posibil ca noul an școlar să înceapă fără manuale școlare pe bănci. Departe de a se încheia, criza editorială din școala românească se adâncește pe zi ce trece.

Marcela GHEORGHIU