Socialize

Facebook
Home » Calitate si performanta » Premianti si olimpici » Olimpiada Națională, un regal al limbii franceze, la Buzău

Olimpiada Națională, un regal al limbii franceze, la Buzău

Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar Județean Buzău au organizat, la Liceul Pedagogic Spiru Haret, Buzău,  Olimpiada Națională de Limbi romanice – Limba Franceză, în perioada 2-6 aprilie 2018, la care au participat 290 de elevi calificați din toate județele, 42 de profesori însoțitori și 46 de membri ai Comisiei Centrale.

Ecourile acestei ediții a olimpiadei de limba franceză, organizate la Buzău, demonstrează că a fost un regal al limbii franceze, datorită organizării impecabile, a programului divers, a participării internaționale și a rezultatelor excelente obținute de elevi. Toate aceste aspecte au fost subliniate în mesajele de mulțumire și de felicitare, prezentate în cadrul festivității de premiere, dar și prin mesajele primite de la profesori, inspectori, elevi și părinți din toată țara.

În premieră, la deschiderea  festivă  a olimpiadei care a avut loc  pe  data de 2 aprilie, la ora 16.00, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, alături de organizatori, au participat mai mulți reprezentanți ai corpului diplomatic francofon din România: E S doamna Michèle RAMIS, ambasador al Franței în România, E S doamna Rennie YOTOVA, directoare a Biroului Regional pentru Europa Centrală și Orientală a Organizației Internaționale a Francofoniei, domnul Eric Poppe, delegatul Valonia-Bruxelles în România, domnul Michel Monssauret, atașatul de cooperare educativă de la Institutul Francez din România, doamna Răduța Matache, ministru plenipotențiar, Ministerul Afacerilor Externe.

Elevii au susținut proba scrisă pe data de 3 aprilie, începând cu ora 10.00, la Liceul Pedagogic Spiru Haret, Buzău. Proba orală (pentru elevii claselor a X-a, a XI-a şi a XII-a/a XIII-a) a avut loc pe data de 4 aprilie, începând cu ora 9.00, la Liceul Pedagogic Spiru Haret, Buzău.

În anul Centenarului Marii Uniri, participanții au fost invitați, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, la activități culturale. Fiecare seară a fost dedicată promovării unor personalități ale culturii române în spațiul francofon: spectacolul de teatru Buzunarul cu pâine, de Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Bogdan (marți, 3 aprilie, ora 20.30), proiecția filmului Bacalaureat, de Cristian Mungiu (miercuri, 4 aprilie, ora 20.30), și concertul de gală al lui KEO (joi, 5 aprilie, ora 20.30).

Joi, ora 10.00, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, elevii olimpici din clasele a VII-a și IX-a au descoperit muzica francofonă din Africa, prin ritmurile și dansurile propuse de artistul congoloz Acacia Mpofo Kitata Lukibadiku și de către cântărețul ivorian Bi Dje Leopold Tie. În aceeași zi, elevii de la clasele X-XII au participat la o vizită a Școlii de Aplicație pentru Aviație, de la Boboc.

Limba franceză în domeniul studiilor în Franța și al formării profesionale a fost promovată prin Campus France Roumanie, serviciu al Institutului Francez din România, care le-a propus elevilor un atelier de redactare CV și scrisoare de motivație în limba franceză (marți, 3 aprilie, ora 17.00, la sala mare a Consiliului Județean Buzău). În aceeași sală, responsabila Campus France Roumanie, dna Bianca Stîngă, le-a prezentat participanților oferta de studii în Franța, pe data de 3 aprilie, 20.00, iar miercuri, pe 4 aprilie, de la aceeași oră, reprezentanta Societe Generale EBS, sponsor principal al proiectului, a evidențiat importanța competențelor de limba franceză pentru cariera profesională a tinerilor.

Circuitul de promovare a patrimoniului cultural și natural al județului Buzău le-a permis elevilor și profesorilor participanți să viziteze Mănăstirea Ciolanu, Tabăra de Sculptură de la Măgura și Vulcanii Noroioși de la Berca, unde au fost invitați și la un spectacol de muzică și dansuri populare din zona Buzăului, susținut prin parteneriatul cu Liceul Tehnologic Sf. Mucenic Sava, Clubul Copiilor din Berca și Primăria Berca.

În plus, a fost un regal pentru acești elevi pasionați de limba franceză care au obținut un număr record de premii și mențiuni: 39 de premii și 40 de mențiuni din partea Ministerului Educației Naționale, 196 de mențiuni speciale din partea Inspectoratului Școlar Județean Buzău, acordate tuturor olimpicilor care au obținut peste 80 de puncte. De asemenea, au fost decernate 12 premii speciale elevilor care s-au remarcat la proba B, orală, și la producerea mesajului scris, din cadrul probei A. În premieră, trei elevi au împărțit Marele Premiu acordat de InnoHub Academy, care le-a oferit și posibilitatea de a participa la un stagiu gratuit de formare în domeniul blockain, în colaborare cu IBM România.

O surpriză plăcută a acestei ediții a fost și participarea unui număr de 46 de băieți, mulți dintre ei regăsindu-se pe podium sau pe lista premiilor acordate de ISJ Buzău: 5 premii și 8 mențiuni din partea MEN și 28 de mențiuni speciale din partea ISJ Buzău. Elevii premianți s-au bucurat și de premiile constând în tablete, ceasuri, cărți și dicționare recent editate, prin implicarea, în premieră, a unor instituții internaționale, precum Institutul Francez din România, Organizația Internațională a Francofoniei, de Delegația Wallonia –Bruxelles din România, de Ambasada Elveției în România, dar și a altor parteneri naționali: Société Generale EBS, Romfilatelia, Generali, Fundația Autonom, Muzeul Literaturii Române etc.

La această ediție, organizatorii i-au recompensat, prin diplome de participare și medalii, pe toți cei 290 de elevi și 42 de profesori participanți, pentru competențele lor în limba franceză. Evenimentul s-a desfășurat joi seara, după concertul de gală susținut de KEO, ambasador al francofoniei.

Cu această ocazie, dna Cătălina Spînu, coordonatoare de programe și proiecte la BRECO al OIF, a oferit, prin tragere la sorți, tablete pentru 4 din cei 27 de elevi care au obținut punctaj maxim la proba B, orală. În premieră, Delegația Valonia –Bruxelles la București, reprezentată de dl delegat Eric Poppe, a acordat, tot prin tragere la sorți, două burse pentru stagii de formare, la Universitatea din Liège, pentru profesorii coordonatori ai elevilor premianți: dna Petre Daniela, Școala Gimnazială Al. I. Cuzau, Brăila, și dna Mara Romocia Maria, Liceul Teoretic J.L. Calderon, Timișoara.

Un alt aspect care a fost evidențiat atât de participanții direcți, cât și de părinții acestora s-a referit la condițiile excelente de cazare și de masă. Olimpiada națională de limba franceză de la Buzău a fost printre puținele concursuri de acest gen care le-a oferit participanților posibilitatea cazării la hotel, datorită cofinanțării din partea Consiliului Județean Buzău și a sponsorului principal, Société Generale EBS, în urma campaniei Excelență pentru excelență, promovate de Centrul Cultural Francofon Buzău.

Din partea echipei de la Călărași, dna inspector școlar Corina Diaconu le-a mulțumit organizatorilor  pentru primirea minunată, găzduirea de excepție și programul încântător pe care le-au oferit elevilor și profesorilor care i-au însoțit pe durata olimpiadei de limba franceză.

Din județul Alba, domnul Florin Oltean, profesor însoțitor, ne-a transmis, pe adresa de e-mail a olimpiadei, următorul mesaj de mulțumire: „Îmi permit ca, în numele ISJ Alba, al elevilor din judeţul nostru, participanţi la acest concurs şi, în numele meu, personal, să vă mulţumesc pentru ospitalitatea şi  generozitatea dvs. şi pentru excelenta organizare a Olimpiadei Naţionale de Limba franceză.

Precizia şi punctualitatea în derularea probelor de concurs, diversitatea şi atractivitatea activităţilor propuse în afara examenelor oficiale, disponibilitatea de care aţi dat dovadă, condiţiile de cazare şi de masă, amabilitatea profesoarei corespondente pentru judeţul Alba, dna Georgeta Bălăceanu, frumuseţea oamenilor şi a peisajelor buzoiene ne lasă, cu siguranţă, amintiri de neuitat.

Cred, totodată, că sunt în asentimentul elevilor noştri și al profesorilor coordonatori când afirm că  Buzăul este deja un «incontournable» pe harta priorităţilor turistice ale ţării noastre“.

Din partea părinților, doamna David Gabriela a mulțumit organizatorilor de la Buzău pentru căldura și profesionalismul demonstrat în cele cinci zile de olimpiadă.  Participantă la ultimele trei ediții, fiica doamnei s-a întors de la Buzău „extrem de fericită și încântată de condițiile de cazare, de ospitalitatea gazdelor și de organizarea impecabilă“.

De-abia ajuns acasă, la Dorohoi,  elevul Halici Octavian Eusebiu și-a manifestat dorința de a reveni la Buzău, unde a avut parte de o organizare ireproșabilă.

Membrii Comisiei Centrale, coordonați în mod exemplar, de către dna Manuela-Delia Anghel, inspector general în MEN și de către dna Sonia Berbinski, conf. univ. dr. la Universitatea București, au demonstrat că sunt o echipă profesionistă,  responsabilă, creativă și eficientă. Ei au considerat, de asemenea, că această ediție a fost un mare succes, prin profesionalismul și dăruirea echipei de organizare din partea ISJ Buzău și a Centrului Cultural Francofon Buzău. În cartea de onoare a olimpiadei, unii au menționat chiar faptul că această ediție a făcut istorie, datorită colaborării, în numele limbii franceze, a instituțiilor la nivel internațional, național  și local. În calitate de organizatori, am dori să mulțumim tuturor celor care au contribuit la acest regal al limbii franceze prin care Buzăul a demonstrat, încă o dată, că știe să construiască viitorul prin susținerea performanței tinerilor în domeniul educației, în general, și al limbii franceze, în mod special.

Prof. Maria Monalisa PLEȘEA,
inspector școlar pentru limbi romanice, președintele Centrului Cultural Francofon Buzău