Socialize

Facebook
Home » Institutii » Ministerul Educatiei » Precizările Ministerului Educației și Cercetării Științifice cu privire la concursurile pentru ocuparea funcției de director în învățământul preuniversitar

Precizările Ministerului Educației și Cercetării Științifice cu privire la concursurile pentru ocuparea funcției de director în învățământul preuniversitar

 

img_0751Decizia Ministerului Educației și Cercetării Științifice de a organiza concursuri pentru ocuparea posturilor de directori în instituțiile de învățământ preuniversitar a fost contestată de anumite voci care reclamă graba cu care acestea se organizează chiar înaintea alegerilor parlamentare.

Decizia a fost luată în vederea depolitizării școlii, dar cei care o contestă susțin exact contrariul, faptul că ne-am afla în fața unei repolitizări, fardată însă sub masca unor concursuri organizate de MENCS.

Într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută, ministrul Educației, Mircea Dumitru, și secretarul de stat Monica Cristina Anisie au venit cu clarificările menite să stingă scandalul care a ajuns la faza de urmărire penală.

În cele ce urmează redăm declarațiile celor doi reprezentanți ai Ministerului Educației. (M. G.)

Mircea Dumitru, ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice: Mesajul meu este foarte simplu și foarte clar: Ministerul Educației s-a angajat să organizeze acest concurs public pentru funcțiile de director din școlile din România și vreau să vă anunțăm că nu ne vom opri. Așa cum am anunțat, și calendarul și metodologia, cadrul legal, toate acestea definesc deja concursul care este în desfă­șurare. Aș vrea să spun că inițiativa Senatului României, despre care am luat cunoștință acum câteva zile, de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege, în așa fel încât acest concurs să fie amânat până în vara anului viitor, mi se pare, de fapt, o continuare a unei politici de condiționare a școlilor din România și de subordonare a acestor școli unor interese de partid.

Noi respingem această metodă de a conduce școlile din România și insistăm asupra nevoii de a avea un cadru transparent și predictibil, în care cei mai buni dintre profesori, care se dovedesc a fi și manageri buni de școli, să poată să conducă pe o perioadă de mandat deter­minată. Am primit în ultima vreme mesaje de la profesorii care doresc să se înscrie la concurs și care ne aduc la cunoștință faptul că fie sunt împiedicați sub diferite forme să își definitiveze dosarul de concurs, neavând acces la anumite documente școlare care sunt importante, obligatorii pentru a finaliza dosarul, fie sub forme psihologice mai subtile se încearcă determinarea lor de a nu se înscrie la concurs, un fel de disuadare, ca să spun așa, adică să-i convingă să nu facă acest pas important. Eu solicit aici ferm tuturor directorilor actuali în funcție să pună la dispoziția colegilor lor toate documentele școlare de care este nevoie, planurile de dezvoltare instituțională ale unităților școlare, iar dacă vom primi în continuare mesaje, dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie la concurs sunt împiedicați, nu vom ezita să apelăm la autoritățile statului pentru a aduce din nou legea în școlile din România. Mesajul nostru este unul foarte clar: ne dorim mana­geri care să fie profesioniști, ne dorim oameni care să lucreze pentru școală, pentru elevi, pentru dezvoltarea școlii românești. În momentul de față am constatat cu mare bucurie că peste 1.300 de profesori s-au înscris deja pe platforma deschisă de Ministerul Edu­cației. Le urăm tuturor succes și vrem să-i asigurăm că vom susține toate demersurile legale în așa fel încât, în această toamnă, după opt ani de când s-a organizat pentru ultima oară un concurs pentru directori, vom avea un concurs corect, organizat potrivit legii, potrivit normelor în vigoare de la Ministerul Educației.

Monica Cristina Anisie, secretar de stat MENCS: Ministerul Educației continuă acest demers deja început și respectăm termenele prevăzute de metodologia aprobată prin Ordinul de ministru cu numărul 5.080, din 31 august 2016. A început deja perioada de înscriere în data de 13 septembrie și va continua până în data de 2 octombrie. Mulțumesc tuturor cadrelor didactice care din prima zi s-au înscris. A fost pentru noi un record să avem 211 înscriși încă din prima zi de înscriere. Iată că au fost profesori și sunt profesori interesați pentru a participa la acest concurs.

În data de 7 octombrie vom afișa rezultatele verificării îndeplinirii tuturor condițiilor necesare la înscriere, iar pe data de 12 octombrie vom organiza proba scrisă cu subiecte realizate la nivel național. Proba va fi organizată în fiecare județ, în centre de examen, într-un sistem asemănător desfășurării examenului de bacalaureat sau examenului de evaluare națională, de titularizare sau pentru definitivat în învățământ.

Prin urmare, spuneam asemănător pentru că vom avea centru de examen, vom avea comisie de concurs și vom avea și supraveghere audio-video. Fac această precizare pentru că foarte multe mesaje pe care le-am primit în această perioadă susțineau ideea că există posibilitatea ca acest concurs să fie viciat și ne solicitau să avem înregistrări audio-video și să tratăm acest examen exact cum tratăm examenele pentru elevi. Prin urmare, anunț ceea ce am mai anunțat, de altfel: faptul că vor fi aceste camere de supraveghere audio-video. După perioada de desfășurare a probei scrise urmează perioada în care inspectoratele școlare programează pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar data susținerii probei pentru interviu, precum și susținerea probei de evaluare a CV-ului. Și la aceste probe vor fi monitorizări audio-video, iar tot acest proces de concurs va fi monitorizat de reprezentanții ministerului. În fiecare centru de examen vor fi trimiși monitori din partea Ministerului Educației tocmai pentru a asigura legalitatea acestui concurs, pentru a-i asigura pe toți concurenții că ne dorim să realizăm un concurs pentru profesionalizarea funcției de director. Validarea rezultatelor după perioada de contestații va avea loc în data de 16 decembrie 2016.

Cine poate participa este una din întrebările întâlnite foarte des. Orice cadru didactic titular se poate înscrie la acest concurs, orice cadru didactic titular care este membru în Registrul Experților în Management Educațional. Așa cum am spus, avem proba scrisă, proba de evaluare a CV-ului și proba de interviu, în cadrul căreia va fi evaluată și scrisoarea de intenție pe care candidatul trebuie să o depună atunci când își realizează și oferta managerială.

Comisia de concurs. Și aici au fost numeroase întrebări din partea concurenților. Comisia de concurs este realizată conform Legii Educație Naționale și este compusă dintr-un reprezentant al inspecto­ratului școlar, două cadre didactice desemnate de Consiliul de Admi­nis­trație al unității de învățământ pentru care candidează cadrul didactic respectiv și doi reprezentanți ai autorităților locale.

Referitor la numărul de posturi pe care Ministerul Educației le scoate la concurs sunt 6.545 de posturi de directori, din care: pentru unități de învățământ preșcolar – 800 de posturi, pentru școli – 4.955, pentru licee – 585, pentru palate și cluburi ale copiilor – 203. Referitor la directori adjuncți: 2.502 posturi, din care pentru școli – 1.969, pentru licee – 497 și pentru palate și cluburi ale copiilor – 36. În total vorbim de 9.047 de posturi pe care Ministerul Educației le scoate la concurs și, iată, în data de 20 septembrie, la ora 12.00, aveam deja înscriși 1.300 de candidați.

Acum aș dori, dacă îmi permiteți, să răspund unor întrebări pe care le-am primit fie pe e-mail, fie pe pagina de Facebook, fie prin memorii depuse la Ministerul Educației, întrebări referitoare la diverse aspecte ce țin de concursul pentru directori. Au fost voci care au spus că metodologia pentru concurs nu a fost supusă dezbaterii publice. Greșit. Metodologia a fost supusă dezbaterii publice, există încă pe site-ul Ministerului Educației, există link-ul la care dumnea­voastră puteți accesa metodologia în forma în care, în septembrie (2005, n.r.), a fost supusă dezbaterii publice.

În conformitate cu acest demers al dezbaterii publice, după cum bine știți, urmează integrarea propunerilor venite pe această temă. Prin urmare, fiindcă am avut foarte multe observații, Ministerul Educației a constituit o comisie care să integreze aceste propuneri. Comisia a fost formată din reprezentanți ai inspectoratelor școlare, directori de unități de învățământ preuniversitar, sindicate, repre­zentanții elevilor, reprezentanții părinților și reprezentanți ai Ministerului Educației.

Forma pe care o avem astăzi este rezultatul integrării propunerilor pe care le-am primit după dezbaterea publică. De altfel, țin să precizez că metodologia a fost aprobată după ce a primit avizul consultativ de la Comisia de Dialog Social. Comisia s-a întrunit în data de 29 august, iar la acea ședință au participat și reprezentanții sindi­catelor, nu numai reprezentanții ministerului, și țin să vă anunț că 90% dintre propunerile pe care sindicatele le-au mai adus în timpul acelei întruniri au fost integrate. Prin urmare, nu putem spune că metodologia nu a fost supusă dezbaterii publice sau că Ministerul Educației a luat această decizie fără a consulta opinia publică și mai ales fără a consulta pe cei care, iată, astăzi îi interesăm prin participarea lor la concurs.

O altă întrebare des întâlnită: De ce în octombrie? De ce realizăm acest concurs în octombrie? Țin să menționez că și-n anul 2004, și-n anul 2006, când s-au organizat concursurile, prin metodologie era prevăzută perioada de concurs. Există aceste metodologii, ele sunt publice, iar în metodologia din 2006, la art. 7, este clar precizat faptul că acest concurs pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct se organizează în două perioade ale anului școlar, și anume octombrie-noiembrie, ceea ce se întâmplă și acum, și martie-aprilie, deci tot în timpul anului școlar. Niciodată aceste concursuri nu au fost organizate în vacanță. În vacanță, în vacanța elevilor, se organizează concursurile și examenele pentru elevi și pentru cadrele didactice (titularizare sau definitivat în învățământ). Argumentul celor care au spus că ar fi bine să desfășurăm aceste concursuri în timpul vacanței de vară a fost acela că bulversăm sistemul de educație. Care ar fi bulversarea? Pentru că, după cum am anunțat prin calendar, acest concurs se finalizează atunci când începe vacanța.

Nu întâmplător am ales acest calendar, tocmai pentru a realiza o predictibilitate în ceea ce privește acest examen. În același timp, ne-am gândit că nu putem schimba profesorii în timpul școlii, nu putem bulversa, dacă vreți să cităm pe cineva, acest proces de educație. Nu bulversăm procesul de educație. Pentru profesorului suplinitor, în decizia prin care el este numit, se specifică în mod clar faptul că el suplinește până la revenirea pe post a cadrului didactic titular. Asta s-ar fi putut întâmpla și în cazul în care nu s-ar fi organizat concurs pentru directori: un cadru didactic suplinitor poate suplini și pe un concediu medical, pe un concediu de maternitate, pe diverse aspecte care ar putea să conducă la pierderea acelei supliniri. Trebuie să precizez, de altfel, că asta nu înseamnă că nu ne gândim și la profesorii suplinitori. Ne gândim și la ei și o să fie în felul acesta o mișcare a cadrelor didactice în perioada aceasta de vacanță pentru că, dacă se ocupă un post, se eliberează probabil altul și, în felul acesta, reglăm lucrurile până la momentul începerii școlii, adică până la data de 9 ianuarie 2017.

 

Mircea Dumitru: Deci acesta e un element foarte important: deciziile de numire pentru noii directori nu vor fi semnate exact în momentul în care se încheie concursul, în așa fel încât imediat de a doua zi noii directori să-și ocupe funcția. Vom aștepta să treacă această perioadă tocmai pentru că ne gândim la faptul că nu trebuie să perturbăm orele și să creăm o confuzie în sistemul școlar, iar decizia de numire va fi efectivă începând cu semestrul următor.

Monica Cristina Anisie: Referitor la transparentizare și la dorința ministerului de a veni în sprijinul tuturor cadrelor didactice care doresc să participe la acest concurs: așa cum sublinia și doamna consilier Amarandei, începând cu data de 21 septembrie, în intervalul orar 8.00-16.00, va funcționa numărul TelVerde 0800 801 100, la care cadrele didactice pot pune întrebări. Vor fi desemnați reprezentanți ai ministerului, care de dimineață de la 8.00 și până după-amiază la ora 16.00 să răspundă tuturor întrebărilor cadrelor didactice care sunt interesate să participe la acest concurs. Așa cum sublinia și domnul ministru, am rugămintea către directorii aflați acum în funcție să-și dea tot concursul pentru a pune la dispoziția cadrelor didactice toate documentele de care acestea au nevoie, de a lăsa pe toată lumea să participe la concurs, pentru că asta înseamnă până la urmă să trăim într-o democrație și să participăm la un concurs pentru a fi cei mai buni manageri pentru școala românească. Mulțumesc frumos!

Mircea Dumitru: Dacă îmi permiteți doar un singur cuvânt înainte de a încheia prezentarea noastră. Eu am luat cunoștință de problemele învățământului preuniversitar într-un mod mult mai analitic și mult mai profund, începând din momentul în care am asumat portofoliul acesta de ministru al Educației, deci din iulie. Nu înseamnă că nu cunoșteam absolut deloc situația din licee, mai ales pentru că studenții care vin în universitate sunt absolvenții liceelor din România.

Trebuie să vă spun foarte sincer că am fost foarte surprins, chiar șocat când am văzut această reacție adversă față de ideea de concurs.

Nu știu dacă mai există în momentul de față în România un sistem atât de important ca educația, un sistem social care să însemne ceva pentru viața României de astăzi, în care selecția managerilor să nu se facă pe bază de concurs public și transparent. Faptul că atât de mulți politicieni, faptul că atât de mulți oameni din sistemul educațional au această reacție cred că este și rezultatul acestor mulți ani, cel puțin opt ani, în care lucrurile au fost organizate doar politic în ceea ce privește condu­cerea școlilor, a liceelor în general.

Cred că acum este un moment foarte impor­tant, în care semnalul acestui guvern, în care sem­nalul Ministerului Educației, prin reprezen­tanții săi pe care îi aveți aici în față, este acela că educația trebuie să intre într-un regim de normalitate. Aceasta trebuie să fie normalitatea: o dată la patru ani sau o dată la încheierea ciclului pe care îl ai potrivit contractului de mana­gement, să se organi­zeze un concurs. O școală care va continua să funcționeze numai pe baza detașării, dată sub o formă arbitrară, a bunăvoinței sau a unui arbitrar politic, nu poate să se dezvolte, nu este un mediu propice pentru a dezvolta planuri de învățământ, programe, manuale, pentru a repara școlile, pentru a crea un mediu propice pentru educație, pentru formarea elevilor și a copiilor din această țară. De aceea, mesajul meu este unul de normali­zare și de normalitate. Nu este un mesaj politic, nu este o luptă cu un partid sau cu altul. Sigur că, dacă reprezentanții partidelor politice, care în mo­mentul de față sunt în Parlament, prezintă sub o formă principială și rațională ceea ce nouă ni se pare aberant, și anume această prelungire a unei situații de provizorat, la urma urmei… Dânșii pretind că vor să facă concurs, deși concursuri nu s-au mai organizat de cel puțin opt ani, iar soluția pe care o oferă este să mai amâne un concurs care se poate organiza, potrivit legii (propuse, n.r.), încă un an sau poate chiar mai mult decât atât. Deci este de cântărit și toată lumea să gândească, să decidă: ce anume dorim? O școală care să funcțio­neze normal, așa cum funcționează școlile oriunde în lumea asta și în care ingerința politicului nu trebuie să existe, nu trebuie să-și facă simțită prezența, sau o școală în care la sfârșitul fiecărei veri așteptăm cu sufletul la gură, să vedem pe cine anume urmează să mai trimită, să mai detașeze partidul x sau y sau z la conducerea liceelor și a școlilor? Gândiți-vă că e vorba de copiii noștri acolo și de copiii dumneavoastră!

Alexandra Tănăsescu, PRO TV: Domnule ministru, ați spus că primiți mesaje că anumiți profesori au fost împiedicați sau chiar intimidați și că, dacă va fi nevoie, veți apela la autorități pentru a rezolva această situație. De către cine au fost intimidați și de ce nu o faceți deja?

Mircea Dumitru: În primul rând, sunt toate mesa­jele publice pe care le-am primit, inclusiv din partea presei. Vă dau un exemplu: zilele trecute, într-un interviu în care am fost întrebat ce se va întâmpla dacă amendamentul propus în Senat va fi votat, răspunsul meu a fost contextual, dacă va fi amendamentul propus votat, atunci noi va trebui să oprim această procedură pentru că va fi declarată nelegală. Cum a titrat presa? „Ministrul Educației a spus că se va opri concursul.” Asta am spus eu?

Florentina Bălășoiu, Realitatea TV: Domnule ministru, este adevărat că unii primari PSD îi obligă pe directori să nu se înscrie la concurs tocmai pentru că le garantează în continuare funcția?

Mircea Dumitru: Am auzit că există astfel de discuții. Eu nu știu dacă este adevărat sau un, dacă unii primari au făcut așa ceva. Ce vă pot spune, și asta depinde de Ministerul Educației, este că viitorii directori nu vor fi numiți de către partidele politice. Dacă cei care în momentul de față sunt în funcție nu doresc să participe la concurs, prin urmare, nici nu vor putea câștiga concursul, dar nici nu-l vor pierde, pentru că nu s-au înscris la concurs, dar, potrivit metodologiei, nici nu vor mai fi detașați în continuare să conducă școlile. Cu alte cuvinte, nici Mi­nis­terul Educației nu poate să facă acest lucru, nici inspectoratele școlare și cu atât mai mult primarii sau partidele politice. Pentru a putea să ocupi funcția de director, trebuie să te prezinți la acest concurs.

Andreea Ofițeru, Digi 24: Ce se întâmplă cu școlile unde nu se înscrie nimeni la concurs?

Monica Cristina Anisie: Ministerul Educației va elabora o procedură clară, vom respecta legea. Legea prevede că acolo unde nimeni nu s-a înscris la concurs vor fi detașate, de către inspectoratul școlar județean sau al municipiului București, persoanele care îndeplinesc condițiile pentru a ocupa funcția de director. Deci, prin detașare vor fi numiți acolo unde nu există persoane care au promovat concursul sau care să se fi înscris la concurs. Dacă îmi permiteți să mai fac o precizare legat de ceea ce am spus mai devreme… Dacă am făcut mai devreme apel către cadrele didactice să se înscrie la concurs, dați-mi voie să fac un apel și către autoritățile locale să-și desemneze membri în comisiile de concurs pentru a da astfel o forță celor care participă, se înscriu la concurs și, în același timp, să arate interesul consiliilor locale, primarilor, pentru școală, pentru educație de calitate, pentru că, așa cum bine știți și dumnea­voastră, și noi, în viața școlii trebuie să se implice și autoritatea locală. Prin urmare, să-și desemneze membri în aceste comisii de concurs, pentru că este important nu numai pentru școală acest lucru. Este important și pentru comunitatea pe care ei o conduc. Eu nu cred că există vreun primar care să nu-și dorească o educație de calitate în comuni­tatea sa și eu nu cred că va exista vreun primar care nu își va desemna membri în comisiile de concurs. Pentru că, trebuie să spunem și lucrul acesta, am primit și astfel de semnale din partea cadrelor didactice care ne-au scris și ne-au spus că sunt amenințați că degeaba s-au înscris la concurs, pentru că primăria nu o să desemneze pe nimeni în comisia de concurs. Eu nu cred aceste lucruri. Cred că au fost niște zvonuri ori

s-au speriat colegii noștri. În realitate, sunt convinsă că toate primăriile, toate autoritățile publice locale își vor desemna membri în comisiile de concurs. Mulțumesc!

(Biroul de Co­mu­ni­­care al MENCS)