Prevenirea comportamentului violent la preșcolari

11-1Consecventă misiunii asumate în urmă cu 25 de ani, când s-a înființat, Federația Internațională a Comunităților Educative, Secțiunea România – FICE România își dedică expertiza și generozitatea demersurilor practice și teoretice având ca obiectiv educarea și protejarea copiilor, tinerilor și familiilor acestora. Un asemenea demers l-a reprezentat conferința cu tema „Prevenirea comportamentului violent la copiii de vârstă preșcolară”, a cărei organizare și desfășurare cu succes s-au datorat inițiativei și conlucrării unor exponenți de bază ai educației din sectorul 5: Grădinița Nr. 185 – director, prof. Laura Popescu, și Inspectoratul Școlar al Municipiului București – reprezentat la nivelul sectorului de prof. dr. Georgeta Matei, inspector pentru învățământ preprimar, totodată președinte al filialei FICE România Sector 5. Au răspuns toate grădinițele sectorului – o zonă a Capitalei în care educația preșcolarilor este practicată la cote înalte de responsabilitate și profesionalism. Gazdă a fost o unitate de top a învățământului preprimar, Grădinița Nr. 185, recunoscută pentru creșterea asigurată numeroșilor copii de care personalul este responsabil, precum și pentru colaborarea permanentă cu familiile. Ținuta superioară a dialogului, marcat de pragmatism și utilitate în sens social, a fost asigurată de participarea academică și de cuprinzătoarea deschidere către instituții fundamentale pentru autoritatea domeniului educațional – ISMB, Casa Corpului Didactic al Municipiului București, ca și pentru comunitate – Biserică, Poliție Locală, mass-media. Evenimentul, reprezentând a treia ediție a unui ciclu de conferințe valoros în sine prin anvergură, s-a înscris în Campania Internațională anuală „19 zile de activism pentru prevenirea violenței împotriva copiilor și tinerilor” (1-19 noiembrie), organizată de Women’s World Summit Foundation – WWSF, Secțiunea copii-tineret, campanie în care țara noastră este reprezentată de câțiva ani de FICE România.
Violența pătrunde în rândul copiilor din viața cotidiană
Ca preambul al reuniunii, prof. dr. Georgeta Matei a prezentat expunerea „Prevenirea comportamentului violent în rândul copiilor”. O idee de bază, reținută și aprofundată ulterior, a fost aceea că violența pătrunde în mediul celor mai mici din viața cotidiană a celor mari, inclusiv ca rezultat al unei democrații prost înțelese. Cu valoare de contrapondere educativă, a fost evidențiat rolul părinților și al cadrelor didactice în prevenție, cu trimitere spre consilierii școlari și psihologi.
Nuanțând ideea, prof. Toma Mareș, președintele FICE România, a atras atenția asupra dificultății cadrelor didactice de a se ocupa în mod optim de educație și supraveghere, în condițiile în care efectivele de copii pe care îi au în grijă sunt supradimensionate. În același timp, a continuat experimentatul îndrumător al atâtor generații, și „meseria” de părinte este foarte grea și necesită învățare, „profesionalizare”.
Resorturi ale violenței, traiectorii, condiții favorizante ale acesteia și posibile căi de contracarare și prevenire au fost reliefate de prof. univ. dr. Ioan Neacșu, Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București. Remarcabilă s-a dovedit sublinierea sa asupra unor forme ale violenței manifeste acut în ziua de azi, dar parcă rămase insesizabile: „Nu doar ce este exterior e violent. Se poartă astăzi ceea ce putem numi mentalul agresiv”. Ca surse de exemple în acest sens, profesorul Neacșu a evidențiat lumea sportului, unele forme ale artei, mediul politic, bârfa de toate zilele.
La rândul său, conf. univ. dr. Adrian Sămărescu, Facultatea de Litere a Universității din Pitești, s-a focalizat asupra trecerii de la violența verbală, ca „formă minimă de agresiune”, la violența simbolică: „Violența fizică se poate naște din violența verbală, așa cum cu vorba putem opri un act violent”.
Conflictele se rezolvă prin comunicare
Rolul moștenirii formative din familie în dezvoltarea nonagresivă a fost sintetizat de psihologul Carmen Grigore care, de pe poziția consilierului școlar, a subliniat că „pentru rezolvarea oricărui tip de conflict, trebuie să comunici”.
În aceeași notă, psihologul Florin Voicu, Centrul de Plasament Sfânta Ana, a reamintit că „familia are rolul principal în primii pași spre combaterea și prevenirea violenței”.
Particularizat, lector univ. dr. Nicoleta Sămărescu, Facultatea de Științe ale Educației a Universității din Pitești, a adus în discuție violența din mediul virtual, insistând asupra unei (in)formări a părinților pentru acțiune preventivă. Răspunsul, prin activități concrete, a venit dinspre Casa Corpului Didactic din București, explicații fiind oferite de prof. metodist Silvia Borțeanu, prin trimitere la oferta de programe a instituției.
Mult-invocata și necesara legătură dintre sistemul educațional și comunitate are în sectorul 5 o concretizare solidă. Elocventă în acest sens s-a dovedit participarea la reuniune a șefului Poliției Locale a sectorului, Bogdan Georgescu. Sublinierea sa, de interes cuprinzător, s-a referit la o componentă a activității acestei instituții mai puțin știută de publicul larg, cea de prevenire, care include întâlniri constante cu părinții.
De pe poziția autorității instituționale la nivelul Capitalei, prof. dr. Diana Melnic, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a oferit o adevărată pledoarie pri­vind creșterea și educarea copiilor într-un mediu lipsit de agre­sivitate. Totodată, a conchis că educația pentru prevenirea violenței și intervențiile eficiente de combatere sunt preocupări permanente la nivelul ISMB, concretizate în parteneriate cu alte instituții, cum este Poliția, precum și cu organizații neguver­namentale, prin toate aceste forme fiind vizată buna creștere a viitorilor cetățeni.
F. IONESCU