Socialize

Facebook
Home » Invatamant » Invatamant superior » Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, noul preşedinte al International Institute of Philosophy

Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, noul preşedinte al International Institute of Philosophy

Profesorul Mircea Dumitru, rector al Universităţii din Bucureşti, a fost ales, în cursul acestei săptămâni, preşedinte al International Institute of Philosophy (Institutul Internaţional de Filosofie), cu sediul la Paris. Votul de încredere al membrilor Institutului a fost acordat în cadrul Adunării Generale, care a avut loc la Dubrovnik, în Croaţia, cu ocazia şedinţei anuale a institutului.

Prof. Mircea Dumitru predă Filosofia analitică şi Logică filosofică la Universitatea din Bucureşti. Mircea Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) cu o teză de logică matematică despre modalitate şi incompletitudine, obţinând o a doua diplomă de doctor în filosofie la Universitatea din Bucureşti, cu o teză despre filosofia limbajului despre neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe. Mircea Dumitru este autorul a peste 50 de articole în reviste de specialitate şi capitole care acoperă teme din logică modală, teorii despre adevăr, semnificaţie, raţionalitate, filosofia lui L. Wittgenstein, logică contemporană, realism, esenţialism, relativism. De asemenea, a tradus în limba română lucrări de Ludwig Wittgenstein, Willard Van Orman Quine, Saul Kripke, Kit Fine, Robert Nozick, Thomas Nagel şi Graeme Forbes. A fost reales ca rector al Universităţii din Bucureşti pentru mandatul 2015-2019. A fost ministru al educaţiei din iulie 2016 până în ianuarie 2017. A fost preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică (2011-2014). În 2014, prof. Mircea Dumitru a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

„Este onorant mandatul primit din partea colegilor de la Institutul Internaţional de Filosofie şi, în acelaşi timp, reprezintă o responsabilitate publică faţă de ceea ce reprezintă filosofia astăzi. Un filosof nu este rupt de lume, el este conectat la tot ce se întâmplă în jurul lui. De aceea, cred ca Institutul trebuie să fie un mediu de dezbatere publică, în măsură să vină cu posibile soluţii la problemele grave culturale, economice şi politice pe care le traversăm cu toţii în această perioadă. Apoi, Institutul are datoria de a-i valorifica pe membrii comunităţii filosofice care, deşi provin din medii culturale foarte diverse, împărtăşesc viziuni diferite, au sensibilităţi şi temperamente filosofice distincte, cu toate acestea, sunt animaţi de dorinţa sinceră de a dezbate în mod profund, serios şi deschis problematica culturală complexă a lumii contemporane”, a declarat Mircea Dumitru.

Institutul Internaţional de Filosofie a fost înfiinţat în anul 1937 la Paris, în timpul Congresului Descartes, de către Universitatea Sorbona din Paris şi Universitatea Lund din Suedia. Încă de la înfiinţarea sa, preşedintele Republicii Franceze i-a acordat patronajul, aşezându-l astfel sub protecţia autorităţilor publice.

Cultivând cultura unui dialog continuu şi a unei experienţe bogate prin încurajarea exprimării tuturor opiniilor filosofice, dar şi prin interzicerea abordările partizane şi dogmatice a poziţiilor politice, Institutul Internaţional de Filosofie este locul de întâlnire al filosofilor din toate ţările. Reuniunea tuturor filosofilor din toate colţurile lumii presupune intensificarea schimbului de idei, reflectarea critică, promovarea dezbaterii raţionale în spiritul idealului toleranţei, al deschiderii reciproce a culturilor, a mentalităţilor şi a tradiţiilor. Anual, Institutul organizează un Congres Internaţional care reuneşte reprezentanţi ai comunităţii filosofice din peste 102 ţări, reprezentând peste 300 de universităţi.

Institutul Internaţional de Filosofie încurajează atât dialogul filosofiei cu arta şi literatura, ştiinţa şi tehnologia, cât şi dezvoltarea şi aplicarea programelor de cercetare la nivel internaţional. De aceea, Institutul este perceput, în prezent, ca imaginea de ansamblu a comunităţii filosofice mondiale, fiind recunoscut oficial şi de UNESCO, unde cei peste o sută de membri îşi aduc contribuţia.

Mirabela AMARANDEI,
Purtător de cuvânt al Universităţii din Bucureşti