Socialize

Facebook
Home » Conexiuni » Cultura » Salonul Internațional de Carte Bookfest 2019

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2019

Așteptat cu multă nerăbdare, an de an, din 2005 încoace, Salonul Internațional de Carte Bookfest polarizează, alături de Gaudeamus, interesul tuturor iubitorilor de carte și de cultură din întrega țară. Cea de-a XIV-a ediţie nu a părut să facă notă discordantă de cele precedente, chiar dacă pe undeva numărul celor care i-au călcat pragul a fost mai mic decât în anii precedenți. Dar asta și datorită, poate, vremii capricioase din ultimele zile, pe de o parte, iar pe de cealaltă, evenimentului istoric al vizitei papei Francisc în țara noastră. Totuși, vreme de cinci zile și, mai ales, începând din după-amiaza zilei de vineri (început de weekend) salonul de carte de la București a arătat că încă există interes pentru literatură. Invitatul de onoare de anul acesta a fost Marea Britanie. Pentru al patrulea an consecutiv, Bookfest s-a desfășurat sub înaltul patronaj al președintelui României.  

Bookfest 2019: Editurile se bat în reduceri şi aniversări, începând de miercuri

Reuniţi sub mottoul „Culture is GREAT“, cei zece scriitori din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord au participat de-a lungul celor cinci zile de târg la o serie de evenimente – de la lansări de carte şi dezbateri până la work­-shopuri şi ateliere de creaţie.

Bookfest – sărbătoarea cărții

Ediția cu numărul XIV a reunit peste 1.000.000 de volume, dintre care de 4.000 de titluri noi, aproape 400 de evenimente, dar și substanțiale reduceri de preț, pentru vizitatorii cu mai puțini bani la ei. Și pentru că s-a desfășurat în jurul datei de 1 iunie, copiii au avut parte de un Bookfest al lor, Bookfest Junior, în cadrul căruia au putut serba inclusiv Ziua Copilului. Astfel, oferta editurilor pe acest segment a fost cu mult mai generoasă decât de obicei. Aceștia și-au prezentat la standuri volume ale autorilor străini, dar și ale autorilor români, consacrați deja pe segmentul de carte pentru copii.

Cele mai importante edituri din țară – peste 400 la număr – au venit la Bookfest cu titluri noi, cu cărțile verii 2019, cele mai așteptate cărți ale anului în curs, de la cei mai îndrăgiți autori.

Editura Polirom a venit cu pesteo mie de titluri aflate la reduceri cuprinse între 10-30%. Printre tentațiile prestigioasei edituri se numără și  romanele a doi dintre cei mai citiți scriitori britanici acxtuali „Numărul 11“ sau „Mărturii despre nebunie“ – de Jonathan Coe și „Mașinării ca mine“ – de Ian McEwan. Alte titluri: „Vrăjitorul dințos“ – de Călin Torsan și „Ce văd dragonii“ – de Diana Geacar. În colecțiile „Historia“, „Studii românești“, „Plural“: „Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump“, de Marius Turda și Maria Sophia Quine; „Lenin, inventatorul totalitarismului“, de Stephane Courtois; „Vecini în vremuri de restriște. Stat, antisemitism și Holocaust în Basarabia și Transnistria“, de Diana Dumitru; „Experiența mistică la Abraham Abulafia“, de Moshe Idel; „Maxime“ (ediție bilingvă), La Rochefoucauld etc.

La standul Editurii Nemira, cititorii nu au putut rata „Foc și sânge“ de George R.R. Martin, dar și titluri precum „Prăbușirea imperiului“ de John Scalzi, o ediție de colecție a seriei de mare success „Dune“ de Frank Herbert și celebrul „Shining“ de Stephen King. Nu în cele din urmă, colecția Bebel a atras iubitorii acestui gen literar cu „Pachinko“, de Min Jin Lee, și „Gânduri de pe o planetă nervoasă“, Matt Haig. Alte titluri purtând marca Nemira: „Furtuna războiului“, de Victoria Aveyard, „Hoții din vis“, de Maggie Stiefvater, sau noul roman al lui Iulian Tănase – „Extraordinara călătorie a aricului Ariston“.

Grupul editorial Humanitas este prezent la această ediție de Bookfest cu 1.000 de titluri, însumând literatură română contemporană și universală, istorie, memorii-jurnale, eseistică, filosofie, știință, carte pentru copii. Printre autorii care și-au lansat volume noi: Mircea Cărtărescu cu „Melancolia“, Lucian Boia și „Cum am trecut prin comunism. Al doilea sfert de veac“, Gabriel Liiceanu și colecția sa de eseuri „Caiet de ricoșat gânduri sau despre misterioasa circulație a ideilor de-a lungul timpului“, Horia-Roman Patapievici cu „Anii urii“ și Radu Paraschivescu cu „În lume nu-s mai multe Românii (planetei noastre asta i-ar lipsi)“. Adică autorii tradiționali Humanitas.

Dintre lansările de scriitori străini, probabil cele mai așteptate au fost „Serotonină“ de Michel Houellebecq și „Ordinea timpului“ și „Realitatea nu e ceea ce pare“ de Carlo Rovelli, două volume, bestseller internațional, despre știință pe înțelesul tuturor. De asemenea, de succes s-a bucurat și „Biroul pentru Grădini și Iazuri“ în prezența autorului Didier Decoin. La Raftul Denisei, cititorii au putut achiziționa: „Un lup atârnă în cais, cu capul în jos“ de Mo Yan și „Imperiul fără de sfârșit“ de Yi In-hwa.

Şi la acest eveniment de celebrare a cărţii,  BOOKFEST 2019, Editurile ARAMIS şi Minerva, două nume emblematice ale educaţiei şi culturii româneşti, s-au remarcat prin diversitatea şi calitatea ofertei de lectură. Editura Aramis este, de aproape trei decenii, una dintre cele mai importante edituri din domeniul educaţiei, care, prin manualele și lucrările editate, sprijină actul educaţional şi vine în întâmpinarea necesităţilor de formare din şcoala românească pentru generaţii de şcolari, elevi şi cadre didactice. Editura Minerva, un brand editorial aflat în conştiinţa românească, duce mai departe o istorie şi o tradiţie a cărţii care au contribuit la edificarea spirituală şi culturală a societăţii noastre de-a lungul ultimei jumătăţi de secol. Ambele edituri au fost prezente la BOOKFEST 2019 cu o bogată ofertă de titluri, tot atâtea
provocări la lectură pentru toate vârstele.

Una dintre noutățile Editurii Litera a fost romanul „Swing Time“ semnat de autoarea britanică Zadie Smith, una dintre cele mai apreciate autoare contemporane. Romanul, nominalizat la Premiul Man Booker și finalist la National Nook Critics Circle Award, este tradus acum și în limba română. Din seria celor care au inspirat filme, trei volume din registre diferite: „Casa bântuită“ de Shirley Jackson Patrick. Alte atracții: „Scrisori din far“ de Emma Caroll și „Un continent fracturat“ de Ian Kershaw.

La Editura Rao, standul a reunit 1.000 de titluri. Dintre acestea, două premiere:  „Moștenirea spionilor“ de John le Carré, cel mai nou thriller de spionaj al faimosului autor britanic și „Cartea secretelor“ de Eugen Ovidiu Chirovici, un thriller despre capcanele memoriei și despre imaginea distorsionată. Alte titluri care s-au bucurat și se bucură, desigur, de succes sunt: „Podul de lut“, al australianului Markus Zusak, „Un an la Oxford“, de Julia Whelan, „Colecționarul de obiecte pierdute“, de Ruth Hogan, „Un fiu“, de Alejandro Palomas, despre care se spun e că este noul „Micul Prinț“ și „Minunea imperfectă“ al italianului Andrea De Carlo. Nu trebuie tecute cu vederea nici „Afacerea Jivago“, de Peter Finn și Petra Couvee, „Eretica. Pledoarie pentru o reformă musulmană“, de Ayaan Hirsi Ali, dar și „Ruleta rusească“, de David Corn și Michael Isikoff, despre scandalul politic pornit de la relațiile dintre cei doi lideri mondiali, Donald Trump și Vladimir Putin.

De interes din partea publicului s-a bucurat și standul Grupului editorial Art, prezent la rândul său cu peste 1.000 de titluri, dintre care: „Absalom, Absalom!“ de William Faulkner, „Emigranții“ de W.G. Sebald și „Micul dejun al campionilor“ de Kurt Vonnegut. Printre noutățile de la Editura Young Art (literatură pentru adolescenți): „Wonder Woman. Fiica Războiului“ de Leigh Bardugo și „Mormintele din Atuan“ de Ursula K. Le Guin. Să menționăm și câteva titluri de la standul Editurii Paladin: „Cronicile din Amber #1. Nouă prinți din Amber“ de Roger Zelazny și „Inginerii Lumii Inelare“ de Larry Niven. Trecem și pe la standul Editurii All. Printre noutăți: „Roar. 30 de femei. 30 de povești“, semnat de Cecelia Ahern și „Eminescu, poem cu poem. La o nouă lectură: postumele“ de Alex. Ștefănescu.

La standul Editurii Herald, s-au lansat o serie de titluri din domeniul psihologiei, filosofiei, culturii și civilizației, spiritualității. Cele mai așteptate: „Jurnalul unei scriitoare“ autobiografia Virginiei Wolf, „Știința artei psihoterapiei“ de Allan Schore și „Oceanul Sufletului“, o colecție de fabule scrise de Rumi, unul dintre cei mai cunoscuți mistici persani și islamici. 

O ediție, așadar, plină de tentații beletristice – pentru toate gusturile, pentru toate vârstele și pentru toate buzunarele. O ediție care a încercat, încă odată, să facă, pentru câteva zile, din CARTE o regină a spiritulului, chiar dacă, potrivit statisticilor, societatea românească și, în special, tânăra generație se îndepărtează tot mai mult de lectură.

Marcela GHEORGHIU