Socialize

Facebook
Home » Comunitate » Comunitate locala » Sărbătoare în Cutul de Jos din Rădăuţi. Absolvenţii Şcolii Gimnaziale Gheorghe Popadiuc au desfăşurat Cursul Festiv

Sărbătoare în Cutul de Jos din Rădăuţi. Absolvenţii Şcolii Gimnaziale Gheorghe Popadiuc au desfăşurat Cursul Festiv


O nouă generaţie de absolvenţi  ai clasei a VIII-a, de la Şcoala Gimnazială Gheorghe Popadiuc Rădăuţi a terminat cu bine anul şcolar 2018-2019, dar şi cursurile gimnaziale. Evenimentul a fost marcat, la data de 6 iunie 2019, prin intermediul unui Curs Festiv, care a adunat numeroşi  membri ai comunităţii locale: educatori, profesori, învăţători, diriginţi, personal didactic şi nedidactic al şcolii, foşti elevi, părinţi, bunici, invitaţi speciali ai absolvenţilor, prieteni şi cunoscuţi. Astfel, centrul preocupărilor acestora a redevenit, pentru câteva ore, şcoala!

Joi, 6 iunie 2019, fiind şi zi de sărbătoare, Înălţarea Domnului, sala de curs a clasei a VIII-a a devenit neîncăpătoare pentru invitaţii Cursului festiv al generaţiei  2015-2019 de  gimnaziu. Coordonaţi de doamna dirigintă Loredana-Maria Şveduneac şi de domnul director Marcel Colibaba, cei 26 de elevi absolvenţi au susţinut un adevărat program artistic, alcătuit din: poezii, cântece, imnuri, discursuri de bun rămas, minirecitaluri la orgă şi vioară, într-o atmosferă încărcată de regret şi recunoştinţă faţă de primii opt ani de şcoală.

Festivitatea a debutat cu strigarea catalogului de către doamna dirigintă, elevii emoţionaţi făcându-şi apariţia, în aplauzele rudelor şi ale colegilor lor. Acest moment a coincis cu prima surpriză pregătită de dirigintă: fiecare elev a primit câte o diplomă pentru finalizarea celor opt ani de studiu. A urmat Imnul  ,,Gaudeamus“, intonat de elevi, sub coordonarea profesorului de muzică, domnul Florin Herghelegiu. Au debutat discursurile adresate cadrelor didactice care au desfăşurat activitate la clasă şi care au fost prezente în sală: învăţător Maria Serafimovici, educator Georgeta Stigleţ, profesorii: Rodica Olarean, Elena Pop, Ana-Maria Moroşan, Ionela Albu, Oana Colibaba, Gavril Gheliuc, Mircea Ciobîcă. Fiecare dintre aceştia au primit cuvinte de mulţumire, precum şi aprecieri din partea clasei. Totodată, discursurile au fost presărate şi cu poezii scrise de copii, precum ,,Poezia clasei“ – creaţie colectivă, realizată de elevi şi recitată de elevul Mihai Caunii.

Cea de-a doua surpriză a constituit-o momentul în care domnul director, profesorul Marcel Colibaba, a evidenţiat elevii care au terminat clasa a VIII-a cu media 10, Alexandra Grigore şi Mihai Caunii, ambii elevi remarcându-se prin participarea la competiţii, pe diverse discipline. Celor doi, domnul director le-a oferit câte o cupă de ,,învingător“, iar celorlalţi elevi – câte o medalie, ca apreciere pentru învăţătură şi promovabilitate.

Atmosfera discursurilor a fost destinsă, prin promovarea pasiunilor a doi elevi: Andreeas Avram, care a cântat la orgă electronică, şi Iosif-Ilie Pleşca-Cîrlan, care a cântat la vioară.

Un moment nelipsit, din cadrul Cursului Festiv, a fost şi vizualizarea filmuleţelor clasei: primul realizat de doamna dirigintă, iar al doilea, de eleva Laura Pintilescu. Elevii s-au entuziasmat, la vederea chipurilor lor din clasele mici – în cadrul unor fotografii de care au uitat sau au zâmbit la vederea unor ipostaze surprinse în clasă.

O altă surpriză, lăsată spre finalul festivităţii, asemenea cireşei de pe tort, a fost momentul ,,Ghici ghicitoarea mea“. Doamna dirigintă Loredana Şveduneac s-a ,,jucat“ cu rimele şi a creat pentru fiecare elev o ghicitoare, cu indicii din activitatea de la clasă a elevilor. Fiecare strofă, a câte şase versuri fiecare, rima cu numele sau cu prenumele elevului. Toţi cei 26 de elevi şi-au primit strofele dedicate, clasa ghicind de fiecare dată numele elevului descris.

Festivitatea s-a încheiat într-o atmosferă de prietenie, absolvenţii intonând ,,Cântecul prieteniei“, coordonat de profesorul Florin Herghelegiu, elevii luându-i de mână pe cei din sală.

Loredana-Maria ŞVEDUNEAC,
Foto Mihai BOICIUC