Socialize

Facebook
Home » Comunitate » Viata scolii » Școala, dezbinată în diversitate

Școala, dezbinată în diversitate

CMEB, structura reprezentativă a celor peste 250.000 de elevi din capitala țării, consideră situația survenită în cadrul Grădiniței Nr. 42, din sectorul 1, o reală și gravă formă de manifestare a discriminării cu privire la accesul la educație în condiții echitabile, încălcând principiile de bază ale educației incluzive.

Plasarea unor copii într-o grupă separată și izolarea față de colectiv reprezintă o formă de segregare primitivă, ilegală și lipsită de responsabilitate. Mai mult, vorbind despre niște copii aflați în perioada de formare, astfel de acțiuni nu fac nimic altceva decât să le dea un exemplu negativ acestora, de anormalitate și de discriminare.

În teorie, educația este un drept consti­tuțional, gratuit, inclusiv, lipsit de discriminare sub orice formă, însă astfel de întâmplări ridică niște puternice semnale de alarmă cu privire la mentalitatea viitorilor cetățeni europeni, dacă încă din grădiniță le formăm o ideologie bazată pe discriminare și ură.

Atenția cadrelor didactice pentru copiii cu probleme, integrarea lor în colectivitate, îndepărtarea comportamentului violent prin discuții cu părinții și consiliere de specialitate, dar și formarea educatorilor în domeniul integrării în învățământului de masă a elevilor cu cerințe educaționale speciale ar trebuie să reprezinte niște puncte de maximum interes pentru un viitor mai inclusiv.

Asemenea președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, considerăm cazul raportat o posibilă încălcare a demnității umane a copiilor mutați din grupă pe perioada desfășurării inspecției.

Solicităm organelor competente să se sesi­zeze și să ia măsurile necesare, luând în calcul principiile care guvernează un act educațional incluziv.

„Această acțiune este condamnabilă, mai ales în contextul președinției României la Consiliul Uniunii Europene, astfel neputând vorbi despre o școală incluzivă și despre o educație bazată pe principele europene, sub mottoul «Unitate în diversitate» și «Coeziunea, o valoare comună europeană». Considerăm îngrijorătoare această situație și ne dorim să fie luate toate măsurile legale astfel încât asemenea situații să nu mai existe“, a declarat președintele Consiliului Municipal al Elevilor București, Tudor-Alexandru Panait.

Consiliului Municipal al Elevilor București