Socialize

Facebook
Home » Comunitate » Comunitate locala » Şcoala Nr. 97 şi Centrul Cireşarii II – solidaritate colegială

Şcoala Nr. 97 şi Centrul Cireşarii II – solidaritate colegială

CiresariiSă aveți grijă de copii!

 Sărbători fericite şi s-aveți grijă de copii!” Cu această urare îşi conduce oaspeții de la Şcoala Gimnazială Nr. 97, la plecare, un băiat de la Centrul de Primire în Regim de Urgență Cireşarii II. El, un copil aflat pentru moment în grija unei instituții, se gândeşte la grija oamenilor mari pentru alți copii. E un semn de înțelepciune dobândită şi de bună creştere cultivată. „Aşa-i învățăm noi mereu, le-o tot repetăm – unde-or merge-n viață, la casele lor, să aibă grijă de copii”, spune şefa de centru, Antonica Simion. Este învățătura care li se transmite copiilor din toate instituțiile tutelate de Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Sector 5 – director general, Florentina Popescu.

 Apropiere instantanee

Întâlnirea dintre copiii de la Şcoala 97 şi cei de la Cireşarii II a deschis ediția actuală a campaniei Solidaritatea colegială, derulată de FICE România – Federația Internațională a Comunităților Educative, Secțiunea România. La inițiativa mai multor părinți şi sub egida comunității FICE România din şcoală, condusă de foarte activa profesoară Gabi Nicolae, elevi din clasele a VI-a A şi a VI-a D au venit în vizită la colegi ai lor mai mari, mai mici şi chiar foarte mici. Le-au adus cadouri, le-au prezentat o mică serbare, i-au cunoscut la ei acasă. Pentru câteva ceasuri, într-o după-amiază de sâmbătă, copii, părinți, profesori, educatori, personal administrativ s-au distrat îm­preună, au aflat câte ceva unii despre alții. Gazdele de la Cireşarii II şi-au primit oaspeții cu cântece, cu colinde, cu dans. Le-au arătat obiecte lucrate, pictate, desenate de ei. I-au condus în camere, în club, în sala plină de cărți, unde-şi pregătesc lecțiile. S-au întreținut puțin în sala de mese. S-au lăudat cu parteneriatele pe care le au cu o mulțime de copii din diverse țări, beneficiari fiind ai unor proiecte europene.

A fost grozav de remarcat apropierea instantanee dintre toți cei strânşi pentru această întâlnire la Cireşarii II. S-au distrat împreună, au aplaudat şi au cântat (ori măcar au fredonat) inclusiv oamenii în toată firea, tonul dându-l profesorul Toma Mareş, preşedintele neobosit al organizației FICE România. „Aşa trebuie înțeleasă solidaritatea colegială”, a spus el, apreciind foarte mult participarea din tot sufletul a părinților la un asemenea gest de apro­piere. În context, a reamintit de anga­jarea socială permanentă a comunității pe care o formează Şcoala Gimnazială Nr. 97, o do­vadă reprezentând-o răspunsul imediat față de nevoile locuitorilor din unele comune lovite acum câteva luni de inundații.

Copiii de la Cireşarii II şi adulții care îi cresc şi-i educă s-au arătat sincer deschişi, dornici să fie cunoscuți aşa cum sunt ei, adică la locul lor şi gata mereu să facă lucruri frumoase, pe moment şi mai departe, în viață.

 De la copii, pentru copii

 Campania Solidaritatea colegială este în plină desfăşurare, aşa cum FICE România ne-a obişnuit la fiecare revenire a lui Moş Niculaie, a lui Moş Crăciun, de Paşti, la început de an şcolar şi mereu când este nevoie să ne arătăm solidari ori, cel puțin, să ne îndreptăm un gând către semeni ai noştri. Şi filozofia, şi mecanismul campa­niei sunt simple, accesibile oricui – de la copii, pentru copii. Un obiect (caiet, ghiozdan, carte, jucărie, îmbrăcăminte) aflat la-nde­mână poate fi dăruit. La fel de bine, poate să vină un mic sprijin în organi­zarea unui spectacol, în ame­najarea unui spațiu în şcoală sau în grădiniță. Uneori, solidaritate poate să însemne un simplu sfat, o lămu­rire în pregătirea unei teze, a unui examen sau, pur şi simplu, pentru îndreptarea unei note mici.

Solidaritatea față de copiii din şcoli, grădinițe, instituții de ocrotire, spitale, aşa cum o vede FICE România, îi poate privi şi pe oamenii din mediul de afaceri, instituții publice, biserici, organizații neguver­na­mentale. Permanent, dincolo de campanii care vin şi trec, e bine să rămână apropierea şi să se micşoreze, cât se poate, indiferența față de semeni. (F.A.)