Socialize

Facebook
Home » Noutati » Tineri români de excepție: Ioana Cristina Goicea, câștigătoare a concursului de vioară Johannes Brahms, din Austria

Tineri români de excepție: Ioana Cristina Goicea, câștigătoare a concursului de vioară Johannes Brahms, din Austria

Ioana Cristina Goicea

Ioana Cristina Goicea

Vorbim cu un fel de reținere despre tinerii noștri de excepție, studenți și elevi, pe motiv că nu ar fi reprezentativi pentru categoria largă a vârstei, caracterizată, zice-se, de rezultate slabe la examene, de pregătire necorespunzătoare pentru muncă, de violență, de neseriozitate, de… Pe deasupra, vine proasta învățătură potrivit căreia ce e „de bine” nu este interesant mediatic. Tinerii noștri performeri sunt însă o realitate și, în felul lor, se dovedesc reprezentativi tocmai prin apartenența la categoria excepțiilor.

Studenta Ioana Cristina Goicea, anul II la Academia de Muzică Felix Mendelssohn Bartholdy, din Leipzig, unde studiază cu maestra Mariana Sârbu, face parte din această categorie. Performanța ei de ultimă oră este câștigarea concursului de vioară înscris în competiția Johannes Brahms, de la Pörtschach, Austria, care și-a derulat a XX-a ediție. Anual, evenimentul reunește peste 400 de pianiști, soliști de vioară, violă și violoncel, interpreți de muzică de cameră, soliști vocali, din Europa, Australia, China, Africa de Sud, Japonia, SUA.

Rezultatul se adaugă unui palmares al studentei violoniste care mai cuprinde: premiul III la concursul internațional Andrea Postacchini, Italia, 2006; premiul I la concursul internațional Jaroslav Kocian, Cehia, 2008; premiul I și premiul special Bach la concursul internațional Kloster Schontal, Germania, 2009; premiul I și premiul special Reinhold Würth Förderpreis pentru continuarea studiilor, la concursul internațional Kloster Schontal, Germania, 2011; premiul II la concursul internațional Valsesia Musica, Varallo, Italia, 2013.

Născută în 1992, Ioana Cristina Goicea se află înscrisă ferm pe traiectoria unei cariere la a cărei împlinire școala, învățătura se dovedesc determinante. A început din familie: este fiica violonistei Cristina Anghelescu, iar la patru ani a fost inițiată de bunicul ei, Aurelian Anghelescu, profesor de vioară. A lucrat apoi cu maestrul Ștefan Gheorghiu, discipol al lui David Oistrach. Din anul 2000, a fost laureată la mai multe ediții ale Olimpiadei de Muzică. Ca elevă, a câștigat mai multe ediții ale concursurilor George Georgescu (Tulcea), Garabet Avachian (București), Paul Constantinescu (Ploiești). În 2005, a fost distinsă cu Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. În 2007, a cântat la Festivalul Internațional „George Enescu”, ca solistă, împreună cu orchestra Liceului de Muzică Dinu Lipatti. Și-a început studiile universitare la Academia de Muzică din Rostock, cu maestrul Petru Munteanu, beneficiind de o bursă din partea fundației Matzen-Stiftung, din Hamburg. A avut de învățat câte ceva de la marii dirijori sub a căror baghetă a concertat: Horia Andreescu, Ovidiu Bălan, Tiberiu Soare, Ilarion Ionescu Galați, Mihail Agafița, Radu Postăvaru.

Ioana Cristina Goicea argumentează strălucit faptul că studiul și cultura, sub îndrumarea unor autorități recunoscute în domeniul lor de exprimare, pot conferi personalitate unui talent în plină afirmare.

F. IONESCU