Socialize

Facebook
Home » Conexiuni » Cultura » Un nume nou în literatura autohtonă pentru copii – Simona Epure –

Un nume nou în literatura autohtonă pentru copii – Simona Epure –

Printre noii autori autohtoni ai literaturii pentru copii, dorim să vă semnalăm apariţia relativ recentă  a unei autoare inedite şi surprinzătoare în acest peisaj, anume Simona Epure. În calitate de creatoare de carte, această autoare se adresează, cu precădere, celor mai mici dintre cititori, mai precis copiilor preşcolari. Maniera jucăuşă a versurilor aduce o notă de prospeţime în literatura actuală, iar muzicalitatea rimelor oferă posibilitatea memorării cu uşurinţă a poeziilor sale.

Încredinţată de faptul că totul se învaţă mult mai repede prin joc, autoarea chiar demonstrează acest lucru în toate cele unsprezece cărţi ale sale, editate până în prezent. Unele dintre ele, cum ar fi „LITERELE VESELE” şi „CARUSELUL NUMERELOR”, susţin din plin această afirmaţie care se confirmă chiar la  de simpla răsfoire a cărţilor. Poeziile scurte cu literele alfabetului sau cu numerele de la 1 la 20 sunt asociate cu desene care ilustrează textele cu multă inspiraţie şi, împreună, constituie un suport foarte bun în învăţarea de către copiii preşcolari atât a literelor alfabetului, cât şi a cifrelor.

Autoarea Simona Epure nu se opreşte doar la cei mici cu creativitatea versurilor sale, adresându-se şi celor mari prin două cărţi ieşite din tiparele obişnuite ale cărţilor de poezie: o carte cu şi despre pisici, „Nişte mâţe aiurite”, plus o poveste spumoasă despre transformarea răului în bine, „Povestea celor trei vrăjitoare toante”, recomandată tuturor celor care vor să se amuze, mari şi mici, părinţi şi copii.

Toate cărţile acestei autoare sunt parcă mici povestioare în versuri, fiecare având acelaşi mesaj ce subliniază, cu fiecare citire, faptul că totul e un joc. Însăşi copilăria toată „e un joc care începe-n zori” (O CĂSUŢĂ CU DE TOATE).

Dar ideea care animă toate cărţile acestei autoare este aceea că lumea noastră e minunată, iar aceasta este cel mai bine ilustrată de povestioară în versuri „SOFIA ŞI PISOIUL MIAU”:

„Nu-i aşa că-i minunată
lumea cum e, ea, formată –
din stele şi licurici,
copii, gâze şi pisici?”

Georgiana  MITU