Socialize

Facebook
Home » Invatamant » Invatamant superior » Universitatea din Bucureşti, prima din România în toate evaluările QS World University Rankings de anul acesta

Universitatea din Bucureşti, prima din România în toate evaluările QS World University Rankings de anul acesta

Ultimul clasament QS World University Rankings by Region 2018, dat publicităţii în cursul acestei săptămâni, situează Universitatea din Bucureşti pe prima poziţie în topul universităţilor româneşti.

Astfel, Universitatea din Bucureşti se bucură de cele mai mari scoruri la indicatori precum: reputaţie angajatori (92), reputaţie academică (89,3) şi raport lucrări/facultate (74,2). Alţi indicatori la care UniBuc a luat scoruri mari sunt: prezenţa on‑line a universităţii (68,9), raport citări/lucrări (53,2), cadre didactice cu doctorat (45,8) şi cadre didactice internaţionale (4,5). Mai multe informaţii despre punctajele obţinute de Universitatea din Bucureşti pentru fiecare indicator pot fi consultate pe adresa https://www.topuniversities.com/university‑rankings/eeca‑rankings/2018?utm_medium=SMPost&utm_campaign=QSWUREECA18&utm_source=Facebook.

Este de remarcat faptul că universităţile membre ale Consorţiului „Universitaria“ ocupă primele cinci locuri la nivel naţional. Astfel, Universitatea din Bucureşti este pe primul loc, fiind urmată de Universitatea „Babeş‑Bolyai“ din Cluj‑Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti.

În acelaşi clasament, care vizează universităţile din Europa Centrală şi Asia Centrală (EECA), Universitatea din Bucureşti se plasează pe locul 39. Clasamentul a fost realizat prin evaluarea a 226 universităţi din 21 de ţări, printre care Rusia, Turcia, Cehia, Croaţia, Polonia, Lituania, Serbia etc. De altfel, 16 dintre cele 226 de universităţi prezente în acest clasament sunt din România.

Clasamentul din acest an a fost realizat prin evaluarea universităţilor pe baza unor indicatori care au inclus procentual: prezenţa on‑line a universităţii (10%), reputaţia academică (30%), reputaţie angajatori (20%), raport studenţi/facultate (15%), raport lucrări/facultate (10%), cadre didactice cu doctorat (5%), raport citări/lucrări (5%), cadre didactice internaţionale (5%) şi studenţii internaţionali (5%).

Amintim că toate clasamentele realizate de Quacquarelli Symonds, în cursul anului 2017, situează Universitatea din Bucureşti pe primul loc, la nivel naţional. Astfel, pe lângă clasamentul QS World University Rankings by Region 2018, menţionat mai sus, un alt clasament – QS World University Rankings 2018 – situează Universitatea din Bucureşti pe primul loc, la nivel naţional, şi între poziţiile 701‑750, pe plan mondial. În plus, clasamentul QS World University Rankings 2018 a plasat Universitatea din Bucureşti pe poziţia 401+ la nivel mondial pentru Reputaţia Angajatorului, indicator care reflectă reputaţia instituţională pe piaţa de angajare a absolvenţilor.

În cel de‑al treilea clasament, QS World University Rankings din acest an, by Subject, dat publicităţii în luna martie a acestui an, Universitatea din Bucureşti se remarcă la nivel naţional cu cele mai bune două domenii fundamentale: Ştiinţe ale naturii, respectiv Ştiinţe Sociale şi Management, în timp ce, la nivel internaţional, Universitatea din Bucureşti se remarcă prin intermediul dome­niului lingvisticii, ocupând locul 151‑200 în topul mondial.

Mirabela AMARANDEI,
purtător de cuvânt al Universităţii din Bucureti