Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Programe si proiecte » Vichy, un loc ideal pentru a studia franceza

Vichy, un loc ideal pentru a studia franceza

În perioada 5-16.08.2013 am urmat un curs de formare intensivă pentru profesorii de limbă franceză in orașul Vichy, Franța. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că am obținut o bursă Comenius prin intermediul Programului de educație și de formare pe tot parcursul vieții (LLP).

În timpul stagiului am efectuat următorul parcurs: Motiver à apprendre, apprendre à motiver; Faire entrer les arts dans la classe; Présentation du site Parlons français c’est facile: un site pour découvrir les Français; Enseigner la grammaire autrement; Jeux de lexique; Festival du court métrage.

Stagiul a avut un total de 62 ore de curs, urmat de conferințe pedagogice și prezentări de noutăți editoriale (Didier, Clé international, le Français dans le monde, Chronique sociale, Presses universitaires de Grenoble).

Primirea a fost impecabilă: de la sosirea in gară, unde ne-au așteptat animatorii și ne-au condus la hotel cu mașina, și până in ultima zi de curs, în care am primit atestatul și documentul de mobilitate europass, totul s-a desfășurat `ntr-un mod de organizare optim.

Cursurile începeau la ora 9 și continuau până la ora 15.30 lunea, miercurea și vinerea; marțea și joia se continua până la 17.50 cu séance découverte, pe care fiecare stagiar și le alegea la debutul stagiului.

Fiecare zi avea după curs un program cultural variat, ca de exemplu: turul orașului Vichy condus de un ghid (in prima zi din săptămână), vizite in regiunea Auvergne la diferite obiective turistice, degustări de produse regionale, cinema, sport, serate dansante, mic dejun, unde era invitat tot personalul (profesori, studenți și stagiari) etc. În perioada respectivă eram 145 de profesori și 950 de studenți din 40 de țări. Am avut plăcerea să cunosc și să lucrez alături de profesori din Mali, Spania, Italia, Marea Britanie, Austria, Germania, Turcia, Suedia, Belgia, Olanda, Irlanda, Turcia, Bulgaria, Kosovo, Croația, Tunisia etc. Interacțiunea cu acești profesori mi-a oferit posibilitatea de a mă informa asupra aspectelor culturale și școlare, mi-a dat ocazia să-mi împărtășesc impresiile și experiențele profesionale, să găsesc răspunsuri la întrebările mele in legătură cu tot ceea ce ține de limba, cultura și civilizația Franței.

În prima săptămână am urmat cursul „Motiver à apprendre, apprendre à motiver” cu profesorii: Alexandre Haupens, Jason Leveque și Lionel Favier. Prin intermediul ludicului am învățat cum să identificăm elevii pentru a-i motiva mai bine, care sunt adevăratele și falsele motivații ale învățării, cum să propunem demersuri pedagogice ca resurse motivante, activități ludice și tehnici teatrale, cum să predai gramatica și lexicul fără ca elevii să-și dea seama, punerea `n aplicare a unor proiecte simple pentru clasă, cum să motivezi in funcție de nivelul clasei.

În a doua săptămână cursul ales a avut ca temă „Faire entrer les arts dans la classe”, unde ne-au predat: Régine Lallement, Margot Bonvallet și Stephanie Bara. Tot timpul lucram in echipe de patru-cinci profesori, colaboram cu cea mai mare plăcere in realizarea activităților, ca de exemplu: muzeul in clasă; tablourile și fotografiile – o sursă de inspirație pentru favorizarea exprimării scrise; Kandinsky: galben – roșu – albastru; cum să-ți educi privirea pentru a experimenta activități legate de benzile desenate; cum să favorizezi înțelegerea artei contemporane; rolul cinemaului `n ora de limbă; actualitatea artistică culturală franceză și francofonă; sunt artele străzii o artă reală?; cartea-obiect: un approche pentru a stârni plăcerea de a citi `n franceză. Toate activitățile desfășurate (fișe de lucru, fotografii, secvențe pedagogice, joc de rol, dezbateri, discuții) erau însoțite de un suport didactic imprimat oferit de către profesori la sfârșitul fiecărei ore de curs.

Munca in grup, discuțiile cu ceilalți participanți au primit o notă de originalitate și de eficacitate, iar pe viitor vom putea face schimb de suport didactic, vom împărtăși impresii grație formării, care ne-a unit și care a pus `n valoare cooperarea, solidaritatea și respectul mutual.

Pe de altă parte, calitatea și diversitatea subiectelor abordate, programul de activități culturale a constituit un atu in abordarea și stăpânirea formelor multiple de comunicare. Această formare mi-a permis să acționez asupra competențelor de limbă și comunicare, să le dezvolt și să le perfecționez, să mă evaluez față de ceilalți, să fiu conștientă de nevoile mele și de progresele realizate la sfârșitul stagiului.

Diversitatea culturală a participanților, contactul cu stagiari din întreaga lume, cu profesori care au aceleași nevoi de perfecționare justifică alegerea mea pentru o formare in Franța. De altfel, Cavilam este recunoscut pe scară mondială pentru calitatea actului educațional, pentru formatorii săi profesioniști, pentru calitatea și diversitatea cursurilor, dat fiind și numărul mare de participanți la ora actuală.

Ca profesor de limbă franceză, înțeleg importanța de a mă racorda la valorile europene și de a mă forma in stil european.

Situat in inima Franței, intr-o regiune autentică și pitorească, Vichy este un loc ideal pentru a studia limba franceză. Este punctul de plecare al excursiilor în Auvergne și în toată Franța. Cavilam – Alliance française este situat intr-un mediu privilegiat, la doi pași de centrul orașului Vichy. Acesta oferă studenților și stagiarilor un învățământ de mare calitate în confortul și eleganța unui spațiu modern, de 9000 de metri pătrați, dotat cu echipamente tehnice de excepție.

Ca oraș al artei, Opera este o capodoperă în stilul Art Nouveau. Băile de inspirație orientală, cabanele Napoleon al III-lea, casele burgheze, buticurile și galeriile acoperite fac orașul unic și fermecător. Parcurile sale mari, veritabile grădini botanice, te invită la o promenadă.

Oraș istoric. Încă din epoca romană, Vichy este renumit pentru apele sale calde. In secolul al XIX-lea, Napoleon al III-lea și împărăteasa Eugénie lansează moda balneoterapiei. Vichy devine sinonimul sănătății și al frumuseții. In timpul celui de-al Doilea Război Mondial, guvernul mareșalului Pétain îl desemnează ca fiind capitala statului francez. După război, orașul cunoaște o veritabilă renaștere grație turismului și industriei cosmetice. Marca Vichy este astăzi cunoscută pe plan mondial.

Oraș sportiv. Vichy este dotat cu o infrastructură sportivă de excepție: stadiu acvatic, terenuri de golf, hipodrom, terenuri de tenis, parcul omnisport. Imensul său plan de apă primește multiple competiții internaționale.

Prof. Monica Mihaela POP, Liceul Ortodox Sfântul Nicolae, Zalău